I SUSJEDI SU BIRALI

Iznenađenje na izborima u Sloveniji: Zoran Janković prema neslužbenim rezultatima pobijedio Janšu!

Veliki preokret u Ljubljani: iako su ankete tjednima predviđale pobjedu Janeza Janše na prijevremenim parlamentarnim izborima, najviše glasova prema prvim neslužbenim rezultatima osvojio je gradonačelnik Ljubljane i bivši direktor Mercatora Zoran Janković.

Nakon što je prebrojeno više od 30 posto glasova, Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića imala je 29,5 posto, Janšin SDS 25,9 posto, Socijalni demokrati Boruta Pahora 10,3 posto, a Građanska lista Gregora Viranta 8 posto.

Bude li raspored snaga jednak i nakon što budu prebrojeni svi glasovi, to će značiti da je Janković u manje od dva dana – od petka navečer do nedjelje – uspio nadoknaditi razliku od 7 do čak 12 posto, koliko je prema anketama kaskao za Janšom.

- U sedam tjedana pridobiti više od 300.000 građana za svoj program nešto je iznimno. Još jednom hvala svima koji ste došli na birališta i za glas. To je dokaz da želimo drugačiju Sloveniju – rekao je Janković, dok su njegovi pristaše pred gradskom vijećnicom skandirali: - Zoki! Zoki! Zoki!

Glasine o tome da izlazne ankete za slovenske televizije pokazuju da je Janković u vodstvu, među 500-njak akreditiranih novinara u Ljubljani počele su se širiti još jučer poslijepodne, a slovenski su kolege s nevjericom komentirali kako ipak treba pričekati ”prave” rezultate. No, kako je dan odmicao, tako je Jankovićeva prednost u izlaznim anketama rasla, a uskoro su i prvi rezultati potvrdili da se dogodio veliki zaokret ulijevo, iako su sve do izborne šutnje svi tvrdili da Sloveniji slijedi zaokret udesno.

Teško je objasniti kako je došlo do takve promjene, no pretpostavlja se da je to rezultat nekoliko faktora. Janša je prvo pozvao konkurente da predaju dokumente o svojoj imovini – uključujući ugovore o nekretninama – a potom, nakon što su svi to i učinili, on sam objavio je samo svoj “sažetak”. Skupo ga je stajalo i to što je u petak navečer odlučio propustiti dvije televizijske rasprave, uključujući i završno sučeljavanje na državnoj televiziji, a u praznom stolcu koji je bio namijenjen njemu, birači su vjerojatno strah od suočavanja s Jankovićem. Janši je možda naštetilo i to što se zadnjih dana kampanje počeo svrstavati na desnicu, i zapravo se odmicati od centra. Najavio je da je spreman koalirati s manjim desnim strankama, Slovenskom narodnom strankom (SLS) Radovana Žerjava, i Novom Slovenijom, zapravo bivšim demokršćanima Ljudmile Novak, što je vjerojatno dodatno mobiliziralo lijeve birače.

Što će se sada zbivati sinoć još nije bilo jasno. Jedina koalicija koju je Janković unaprijed isključio bila je ona s Janšom, a kao izglednog koalicijskog partnera najavljivao je umirovljenički Desus. Unatoč osobnoj netrpeljivosti, mogao bi računati i na koaliciju s Borutom Pahorom, koji bi vjerojatno bio spreman pregristi ponos i, kako su se nedavno šalili u listu Finance – ali komentirajući moguću koaliciju s Janšom – ”žrtvovati se za domovinu”. Uostalom, rezultati su i njegova velika pobjeda – jer na početku kampanje on je osobno imao podršku tek dva posto birača.

Janković bi mogao koalirati i s Građanskom listom Gregora Viranta, bivšeg Janšinog ministra javne uprave, koji je najavio da je spreman ući u vladu sa svima s kojima pronađe zajednički jezik oko programa. Tu bi moglo biti problema, budući da je Janković, kao menadžer starog kova, skloniji zaštiti radničkih i socijalnih prava, dok je Virant prilično sklon neoliberalnim idejama. No, slovenski komentatori vjeruju da ni tu kompromis nije nemoguć.

Zbog stotinu nestalih biračkih listića u Tržiču, slovenskom gradu uz granicu s Austrijom od 15.000 ljudi, 23 biračka mjesta u toj regiji bila su neko vrijeme zatvorena, glasanje je na pojedinim biralištima produženo do pola deset navečer, a izborna šutnja produžena je za jedan sat.

Glasanje za prijevremene parlametarne izbore u Tržiču je, kao i u ostatku Slovenije, počelo u sedam ujutro kako je bilo i predviđeno, no oko 10 sati izborno je povjerenstvo ustanovilo da je nepodijeljenih biračkih listića stotinu manje nego kada su prebrojeni u petak navečer. Slovenci, naime, i u zemlji i u inozemstvu, glasaju još od utorka. Direktor stručne službe DIP-a rekao je da je istragu o ukradenim biračkim listićima preuzela policija, neiskorišteni listići su označeni, a kutije zapečaćene kako bi se provjerilo je li u nekoj od njih završio koji od ukradenih listića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:43