DVA PRIJEDLOGA

Izrael i Hamas su se upustili u pregovore: U glavnoj su ulozi dva moćna svjetska špijuna!

Zapadni saveznici izvršavaju sve snažniji pritisak na Izrael da obustavi granatiranje Gaze

Problem je što je samo dvadesetak talaca u zatočeništvu Hamasa, dok su preostalih 200 prebacili Islamističkom džihadu i drugim grupacijama u Gazi

 Ahmad Gharabli/Afp

Izrael i Hamas pregovaraju o uvjetima puštanja otetih talaca, tvrde dobro upućeni izvori za NYT. Medijacija se, navodno, održava pod okriljem američkih i katarskih dužnosnika, a u Dohu su odletjeli i William Burns, direktor CIA-e, te David Barnea, šef izraelskog Mossada, kako bi riješili taj zadatak.

Pregovara se o dvama prijedlozima - prvi se odnosi na oslobađanje dvadesetak civila u zamjenu za kratkotrajnu obustavu vatre koja bi Palestincima omogućila opskrbu bolnica te pristup humanitarnoj pomoći. Ako se ti uvjeti zadovolje, Hamas bi mogao na slobodu pustiti još stotinjak otetih civila.

Otegotna okolnost

Osoba upućena u status pregovora za NYT kaže kako je otegotna okolnost činjenica što je samo dvadesetak talaca u zatočeništvu Hamasa. Preostalih 200 su teroristi, navodno, prebacili zloglasnom palestinskom Islamističkom džihadu i drugim grupacijama u Gazi nad kojima Hamas nema ingerenciju.

Također, Hamas glatko odbija i razmotriti opciju oslobođenja otetih vojno sposobnih muškaraca. Procjenjuje se da je njih između 130 i 140.

Izrael je, naime, pod sve snažnijim pritiskom zapadnih saveznika da drastično smanji obujam vojnih operacija u Gazi u kojima pogiba puno ljudi.

- Poginulo je previše Palestinaca. Moramo raditi na tome da se zaštite civili i da im se osigura pristup humanitarnoj pomoći - poručio je američki državni tajnik Antony Blinken iz New Delhija, nakon recentne iscrpne diplomatske turneje po Bliskom istoku.

Prevelik broj žrtava

Tom je izjavom dao naslutiti da je Bidenova administracija sve zabrinutija zbog ogromnog broja poginulih u Gazi.

S američkim se saveznicima složio i francuski predsjednik Emmanuel Macron te je putem službenog priopćenja ove subote apelirao na Izrael da prestane raketirati lokacije na kojima su djeca, žene i stariji građani Gaze.

- Jako smo zabrinuti što su se napadi na bolnicu al-Shifa dramatično intenzivirali tijekom proteklih sati, a naši su volonteri prijavili da je situacija na terenu neizdrživa - navodi se u Macronovom priopćenju, uz napomenu kako "Izrael i dalje ima pravo na samoobranu", ali da "ne postoji opravdanje za bombardiranje bolnica".

The Guardian piše da je dotična bolnica poslužila kao utočište više od 50.000 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:37