VAL NEONACIZMA

Jezivi zločini planuli po Brazilu, vlasti očajne, pokrenuta nacionalna operacija: ‘Po nama pucaju potomci Nijemaca!‘

Od 1928. do 1938. Brazil je imao najveću nacističku stranku izvan Njemačke, s 2900 članova u 17 saveznih država. Nakon rata postao je, kao i druge južnoameričke nacije, utočište nacista

Ilustrativna fotografija, neonacist

 Dave Decker/Shutterstock Editorial/Profimedia/Dave Decker/shutterstock Editorial/profimedia

Brazil je poznat po nogometu i sambi, ali izgleda sve više i po neonacistima i rasno motiviranim zločinima.

U veljači je 17-godišnji dječak s kukastim križem na ruci optužen jer je bacio dvije eksplozivne naprave ručne izrade u školi. Potom je u ožujku 13-godišnji dječak, koji je nosio masku s lubanjom kakve obično imaju američki neonacisti, nasmrt izbo učitelja, a prošlog je mjeseca 16-godišnjak optužen da je pucao na školu i pritom ubio kolegu iz razreda te ranio još dvoje. Taj tinejdžer prethodno je objavio fotografiju svastike iscrtane na svom licu, objavile su brazilske vlasti uz informaciju da su ove godine već spriječile stotine sličnih neonacističkih napada.

Zbog toga je u travnju novi brazilski ministar pravosuđa Flávio Dino naredio saveznoj policiji da istraži ono što je nazvao povećanjem "govora mržnje i netolerancije neonacističkih, neofašističkih i ekstremističkih skupina". Mnoge istrage koncentrirane su u južnom Brazilu gdje se 73 posto stanovništva izjašnjava kao bijelci, prema 43 posto na nacionalnoj razini. O stavovima tamošnjih građana govori podatak prema kojem je u ovoj regiji 62 posto birača na posljednjim predsjedničkim izborima glasalo za ekstremno desnog Jaira Bolsonara, nasuprot 49 posto na nacionalnoj razini. Neki to povezuju s povijesti. Prije Drugog svjetskog rata, od 1928. do 1938., Brazil je imao najveću nacističku stranku izvan Njemačke, s 2900 članova u 17 saveznih država. Nakon rata Brazil je, kao i druge južnoameričke nacije, postao utočište nacista koji su bježali od kaznenog progona, podsjetio je The New York Times.

U takvim okolnostima, ove je godine brazilska savezna policija otvorila 21 istragu koja uključuje neonaciste, što je jednako kao u tri prethodne godine zajedno. Neki su istraživači povezali povećanje neonacističkih aktivnosti u Brazilu s četiri godine Jaira Bolsonara kao predsjednika. Slično kao što su američke ekstremističke skupine ojačale tijekom predsjedničkog mandata Donalda J. Trumpa, brazilska krajnja desnica ‘zakačila‘ se za Bolsonarovu zapaljivu retoriku.

Na primjer, nakon državnog posjeta Izraelu 2019., Bolsonaro je izjavio da su nacisti ljevičari i da "možemo oprostiti, ali ne i zaboraviti" holokaust, što je izazvalo kritike izraelskog predsjednika. Godine 2020. Bolsonarov tadašnji ministar kulture bio je prisiljen odstupiti nakon govora koji je bio tako sličan govoru Josepha Goebbelsa, glavnog propagandista Nacističke stranke, da se činilo da su dijelovi kopirani. A na konferenciji za novinare 2021. jedan od pomoćnika bivšeg predsjednika rukom je napravio gestu "OK" pred kamerama, što označava "bijelu moć" u bjelačkim supremacističkim krugovima. Čak je bio optužen za zločin iz mržnje, ali je slučaj kasnije odbačen.

Dok je Bolsonarova administracija izbjegavala istražiti neonacističke skupine, to je pitanje postalo prioritetno pod ljevičarskim predsjednikom Luizom Inacijem Lulom da Silvom koji je prošle godine porazio Bolsonara. Racije na neonacističke skupine ove su se godine dogodile u najmanje deset saveznih država, a u srpnju je brazilska policija provela operaciju u četiri države protiv 15 osoba povezanih s neonacističkom skupinom pod nazivom New SS of Santa Catarina, koja je koristila 3D printere za proizvodnju pištolja.

U jednoj raciji policija je dočekana pucnjavom dok su ulazili u seosku kuću u Nova Petrópolisu, slikovitom planinskom gradiću u kojem živi oko 20.000 stanovnika, od kojih su mnogi potomci njemačkih imigranata. Osoba koja je pucala na policiju bila je žena s malim djetetom i dojenčetom. Nitko nije ozlijeđen, a policija je rekla da je u njezinu domu našla dva pištolja, 96 komada streljiva i gomilu nacističkog materijala, uključujući vrpcu s kukastim križem, njemačke memorabilije iz Drugog svjetskog rata, zastavu međunarodne neonacističke skupine i zalihe za proizvodnju robe za lokalnu neonacističku skupinu. Za sud to nisu bili dovoljni dokazi pa je žena uskoro puštena na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:07