KAOS U BRAZILU

‘Ovo je jedan od najgorih kriminalnih napada u povijesti Rio de Janeira! Grad gori, a sve zbog ‘Gospodara rata‘...

Napadi su se navodno dogodili u najmanje devet različitih područja gdje živi oko milijun ljudi

Prizori iz Brazila

 /Profimedia/ Afp/ Screenshot Twitter

Paravojne skupine u Brazilu u ponedjeljak su zapalile najmanje 36 autobusa, četiri kamiona i vlak u znak odmazde za ubojstvo jednog od njihovih viših čelnika, prenosi The Guardian.

Lokalni mediji opisuju situaciju kao jedan od najvećih kriminalnih napada u povijesti grada Rio de Janeiro, a guverner Cláudio Castro obećao je uzvratiti udarac organiziranom kriminalu, opisivajući napade na sustav javnog prijevoza terorističkim činovima.

Prema trenutnim informacijama, vjeruje se da su napadi reakcija na ubojstvo višeg čelnika Matheus da Silva Rezende od strane policijskih specijalnih snaga, budući da je odmazda započela nekoliko sati nakon pucnjave u Três Pontesu, faveli koja je uporište milicije.

Rezende je navodno bio nećak jednog od najozloglašenijih kriminalnih vođa u Riju, Luisa Antonija da Silve Brage, paravojnog zapovjednika nadimka Zinho.

image

Posljedice napada u Brazilu

Bruno Kaiuca/Afp

Na izvanrednoj medijskoj konferenciji koja je održana u ponedjeljak navečer dok su policija i vatrogasci pokušavali odgovoriti na val napada širom zapadnog Rija, guverner Castro je rekao da je Rezende bio poznat kao “Gospodar rata”.

Otkrio je da su uhitili 12 osoba u vezi s napadima, koje će optužiti za teroristička djela.

image

Posljedice napada u Brazilu

Bruno Kaiuca/Afp
image

Posljedice napada u Brazilu

Tercio Teixeira/Afp

- Ne sumnjam da će sutra biti puno uredniji i mirniji dan. Tešku borbu protiv takvih kriminalaca vodit ćemo 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Zlo neće pobijediti dobro - izjavio je, upozoravajući kriminalne skupine da se ne usude izazivati državu.

Iako se već desetljećima bore s kriminalom koji svake godine odnosi tisuće života, ova erupcija nasilja prisilila je zatvaranje najmanje 45 škola, što je utjecalo na tisuće učenika.

Novine “O Globo” objavile su kako se građane poziva da izbjegavaju pogođena područja, a stručnjakinja za sigurnost i osnivačica skupine za praćenje nasilja pod nazivom “Fogo Cruzado”, Cecília Olliveira na X-u (prethodno Twitter) objavila je da zapadna strana grada gori.

Napadi su se navodno dogodili u najmanje devet različitih područja – Cosmos, Campo Grande, Inhoaíba, Guaratiba, Madureira, Paciência, Santa Cruz, Sepetiba i Recreio dos Bandeirantes – gdje živi oko milijun ljudi.

Vladini dužnosnici i medijska izvješća nasilje su pripisali milicijama kojih se diljem grada boje, opisujući ih kao politički povezanim skupinama u stilu mafije koje su preuzele kontrolu nad velikim dijelovima Rija u posljednja dva desetljeća.

image

Posljedice napada u Brazilu

Bruno Kaiuca/Afp
image

Posljedice napada u Brazilu

Bruno Kaiuca/Afp
image

Posljedice napada u Brazilu

Tercio Teixeira/Afp

Milicije su započele kao skupine za samoobranu zajednice, formirane od strane policajaca izvan dužnosti i zatvorskih čuvara prije nego što su se pretvorile u ubojite kriminalne mafije.

Prošle godine je skupina “Fogo Cruzado” tvrdila da milicije sada kontroliraju područje veličine Birminghama, drugog najvećeg britanskog grada, gdje živi više od 1,7 milijuna ljudi.

Ipak, stručnjaci za sigurnost opisali su napade kao drsku ofenzivu protiv vlasti Rija koja je razotkrila neuspjeh uzastopnih vlada da organizirani kriminal stave pod kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:09