PREOKRET

Jérômea Cahuzaca zbog laži je mučila savjest: Ministar priznao da je na računu u Švicarskoj sakrio 600.000 eura

(FILES) This file picture taken on December 11, 2012 shows French Junior Minister for Budget Jerome Cahuzac attending the national conference against poverty and for the social Inclusion in Paris. Cahuzac is under investigation for tax fraud, according to a statement released on January 8, 2013 by the public prosecutor's department.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
 AFP

PARIZ - Samo dva tjedna nakon ostavke ministra za proračun Jérômea Cahuzaca te njegova višemjesečnog kategoričnog uvjeravanja kako nema ništa s aferama koje su mu pojedini mediji pokušavali prišiti o neprijavljenim računima u stranim bankama, novi šok i potpuna promjena retorike.

Bivši ministar za proračun sada priznaje da je imao neprijavljen račun u inozemstvu, ali i da ga zato razdire krivnja te zbog svega duboko žali.

Pronevjera poreza

“Uhvaćen sam u spiralu laži i u njoj sam se izgubio. Obuzet sam teškom grižnjom savjesti jer sam mislio da ću moći izbjeći suočavanje s prošlošću za koju sam želio vjerovati da je okončana, što je bila golema pogreška”, napisao je na svom blogu.

Cahuzaca su na njegov zahtjev ispitala dvojica sudaca zaduženih za istragu o pranju novca i pronevjeri poreza, koja je protiv njega službeno pokrenuta još sredinom ožujka. Nakon što je saslušan na sudu, Cahuzac je na blogu potvrdio da je najmanje 20 godina imao neprijavljen račun u inozemstvu i na njemu oko 600.000 eura za koje je već naložio da se prebace na račun u Parizu.

Prije samo dva tjedna podnio je ostavku jer je objavljeno službeno pokretanje istrage o njegovim računima koje je, kako su tvrdili francuski mediji, koristio kako bi izbjegavao plaćanje poreza. Za to mu prijeti do pet godina zatvora i 375.000 eura kazne.

Prijetio tužbama

Optužbe o izbjegavanju plaćanja poreza još je u siječnju objavio portal Mediapart, a ministar je sve do prije dva tjedna tvrdio “ni sada, ni prije, nikad nisam imao niti jedan otvoreni račun u inozemstvu”. Istodobno je prijetio da će tužiti sve koji šire takve “nebulozne optužbe” protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:41