SKANDAL U FRANCUSKOJ

VLADA SE TRESE ZBOG OSVETE OSTAVLJENE ŽENE Ministra razvod koštao karijere, sad ga čeka sud

Jedna obična brakorazvodna parnica eskalirala je u najveći financijsko-politički skandal Hollandeove vlade. Iza svega stoji supruga sada već bivšeg ministra za proračun Jérômea Cahuzaca koja je, kako pišu neki mediji, direktno zaslužna za otkrivanje njegova tajnog računa u jednoj švicarskoj banci.

Nakon pokretanja brakorazvodne parnice supružnici Cahuzac nisu se uspjeli dogovoriti o podjeli imovine, pa je supruga Patricia još u listopadu 2011. angažirala detektive. Ušli su u trag i tajnom računu u Švicarskoj, a vrlo brzo tih su se informacija dokopali i mediji.

U braku od 1980.

Jérôme i Patricia u braku su od 1980. i imaju troje djece. Bili su dobrostojeći par pa su tako, on kao priznati estetski kirurg i savjetnik brojnih farmaceutskih laboratorija, a ona kao dermatologinja specijalizirana za tražene tretmane mikrotransplantacije kose, kupili luksuzni stan od 210 kvadrata u šik pariškom VII. arondismanu. U zajedničku imovinu ulazi i prestižna klinika Cahuzac u neposrednoj blizini najskuplje ulice na svijetu Champs-Elysées.

I dok se ministar Cahuzac proteklih mjeseci zalagao za što oštrije mjere protiv utaje poreza, uhvaćen je in flagranti. Mjesecima je kategorički opovrgavao postojanje tajnih računa, ali konačno je stjeran u kut te je pred sucima koji vode slučaj, a poslije preko bloga i cijeloj francuskoj javnosti, priznao postojanje neprijavljenog računa, istovremeno ističući da ga zbog toga sada razdire velika krivnja. “Uhvaćen sam u spiralu laži i u njoj sam se izgubio”, priznao je Cahuzac. Potvrdio je da je najmanje 20 godina imao račun u inozemstvu i na njemu 600.000 eura. No, pojedini ga mediji optužuju da je sklonio puno veći iznos.

Švicarska pa Singapur

U USB banci u Ženevi držao je 600.000 eura, a kad je 2009. Švicarska pristala ublažiti pravila o tajnosti računa, novac je prebacio u Singapur u poslovnicu švicarske banke Julius Baer, uz pomoć banke Reyl & Cie. Prije par dana švicarska javna televizija RTS objavila je da je Cahuzac 2009. pokušao uložiti 15 milijuna eura u jedan financijski fond u Ženevi, no oni su ga odbili bojeći se komplikacija u budućnosti s obzirom na to da je već bio poznati političar.

Bivši ministar proračuna bio je prisiljen podnijeti ostavku, a nakon priznanja po ekpresnom je postupku isključen iz stranke. Nakon političke likvidacije, sada ga čeka sud. Po francuskim zakonima, prijeti mu pet godina zatvora i 375 tisuća eura kazne. Cahuzacova je supruga otkrićem tajnog računa otvorila Pandorinu kutiju te direktno postala odgovorna za suprugov politički slom, ali i prvu veliku političku krizu Hollandeove vlade.

Sam predsjednik François Hollande na sve načine danima pokušava sačuvati ionako poljuljan kredibilitet vlade i najavljuje nove mjere u borbi protiv korupcije i sprječavanja sukoba interesa.

Prvi put u novijoj francuskoj povijesti ministri bi tako najkasnije do ponedjeljka trebali objaviti popis bankovnih uloga i ukupnu imovinu koju posjeduju. Takva je Hollandeova odluka izazvala revolt opozicije s obzirom na to da se u Francuskoj smatra kako je imovina političara njihova privatna stvar i nisu o tome dužni obavještavati javnost, za razliku od mnogih zemalja u Europi ili u Americi.

Sumnjiv i Fabius

Kako bi smanjio bijes građana zbog afere oko lažljivog ministra proračuna, predsjednik Hollande se, odlučnije nego dosad, zalaže i za iskorjenjivanje poreznih oaza u Europi i u svijetu.

- Neću oklijevati, i svaku zemlju koja odbije potpunu suradnju smatrat ću poreznom oazom - poručio je Francois Hollande.

Afera Cahuzac očito je tek početak. Tako su ovih dana objavljene informacije da tajni račun ima još jedan aktualni francuski ministar: Laurent Fabius. Šef francuske diplomacije kategorički je to demantirao. No, kako nakon slučaja Cahuzak više nije dovoljno tek demantirati glasine, Fabius je od švicarskih banaka zatražio potvrdu da ne postoji ni jedan račun otvoren na njegovo ime. To je zabrinulo Elizejsku palaču jer je jasno da će, ako se potvrdi da je još jedan ministar imao tajni račun, pad socijalističke vlade, niti godinu od dolaska na vlast, biti neizbježan.

Koliko su bogati Hollandeovi ministri

Najnovija odluka predsjednika Hollandea o obaveznoj prijavi imovine za sve dužnosnike izazvala je u Francuskoj podsmijehe pa je tako vijećnik jednog francuskohg departmana na svom blogu objavio kako posjeduje tek “katalonskog magarca starog osam mjeseci”.

Ministrica kulture Aurelie Filippetti vlasnica je stana u Parizu od 70 četvornih metara, a uz to posjeduje T-shirt majicu Davida Beckhama. Ministrica okoliša i održivog razvoja Delphine Batho nema nekretnina, ima tek 16 tisuća eura ušteđevine. Marie-Arlette Carlotti, ministrica za hendikepirane osobe, posjeduje dva apartmana, jedan na Korzici, drugi u Marseilleu te kuću u Héraultu, sve u vrijednosti 565 tisuća eura. Ima i stari Smart vrijedan 5 tisuća eura. Ministrica stanogradnje Cécile Duflot ima stari Renault Twingo i Renault 4L vrijedan tek tisuću i pol eura, kuću od 168 tisuća eura i nakit vrijedan 2000 eura. Ministar financija Pierre Moscovici od nekretnina posjeduje 200 tisuća eura vrijedan dupleks. Iako nisu još svi ministri obznanili podatke o imovini, jasno je da je ministar industrogradnje Arnaud Montebourg među najbogatijima - posjeduje čak tri nekretnine - od kojih je najvrjedniji stan u Parizu od 890 tisuća eura. Montebourg je prijavio i 4268 eura vrijednu fotelju američkog dizajnera Charlesa Eamesa, ali i polovicu jednog parkirnog mjesta u Dijonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:23