SUSJEDI NA OPREZU

Kako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u par dana uspio uzbuniti cijelu regiju. 'Kome god je mogao uputiti pogrešnu poruku, on ju je i uputio'

The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

Tomislav Nikolić praktički još nije pošteno ni zasjeo na srbijanski predsjednički tron, a već je u nekoliko dana, uspio većini svojih susjeda odaslati neugodne i zabrinjavajuće poruke, koje nekoliko dana prije njegove inauguracije, 11. lipnja, ne slute na dobro, odnosno pretkazuju da će većina srpskih susjeda biti na oprezu i prema Nikoliću i Srbiji.

Svi su dobili svoje

Nikolić još nije položio ni predsjedničku prisegu a Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, a o Kosovu da i ne govorimo, dobili su “svoje”. Potvrdio je izjavama - Vukovar je srpski grad, Crnogorci i Srbi su jedan narod, u Srebrenici nije bilo genocida nego “samo” zločin, a Kosovo je važnije od EU - da nije evoluirao od svojih ranijih radikalnih velikosrpskih prijetećih pozicija.

- Nije ni stupio na dužnost, a već je dezavuirao srpske odnose sa zemljama u regiji, kaže povjesničar Tvrtko Jakovina. - Potvrdio je da se susjedi s nepovjerenjem i velikim oprezom sada odnose prema njemu i Srbiji, čekajući što će se dogoditi. Nije dobro počelo jer je pokazao da ne može izaći iz matrice u kojoj je bio 20 godina, kaže Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Za Jakovinu je zadivljujuće kako je netko u svega nekoliko dana i svega nekoliko izjava mogao uzbuditi regiju i zakomplicirati odnose Srbije i prvih susjeda. Sarajevski književnik Ivan Lovrenović kaže da se s Nikolićem nastavlja politička shizofrenija u srbijanskoj politici.

- Ako u tome ima nečeg dobrog, to je činjenica da Nikolić fatalnu, a dubinsku dihotomičnost srbijanske politike izražava narodski priprosto i otvoreno, kaže Lovrenović, koji smatra da je od svih dosadašnjih predsjednika Srbije baš Nikolića dopalo da izrijekom ustvrdi kako jest sanjao veliku Srbiju, ali da je to bio samo san, koji je zauvijek neostvariv.

- Ipak nije mogao obuzdati i zatomiti svoj politički habitus jer kome god je mogao uputiti pogrešnu poruku, on ju je i uputio, ističe Jakovina koji nadalje kaže da je Nikolić Srbiju ponovno doveo u situaciju smutljivca i nepredvidive zemlje.

Uklapanje u program

Ove Nikolićeve izjave, uz one o mogućem priznavanju Južne Osetije i Abhazije, uopće ne iznenađuju srbijanskog pisca Filipa Davida.

- Sve te izjave uklapaju se u politički program SNS-a i bliže su politici Vojislava Koštunice i njegovog DSS-a nego Borisu Tadiću i DS-u, kaže David koji očekuje u skoroj budućnosti jačanje tenzija između premijera Tadića i predsjednika Nikolića. A to, prema njegovom mišljenju, može opasno destabilizirati situaciju u Srbiji te zaoštriti odnose sa susjedima.

Nakon svega, za Piculu je sada upitno može li se Nikolić izdići iznad svega i je li sposoban promijeniti stavove. U suprotnom Srbija će, kaže Picula, postati tegobna i teška i sebi i susjedima i EU, a to onda može odgoditi neke najavljene pozitivne tonove iz Bruxellesa prema Srbiji, kao što je određivanje datuma pregovora, a odnose s Hrvatskom i BiH staviti u stanje stagnacije, što će najviše koštati Beograd.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:41