URSULA GAUTHIER

Kina protjeruje francusku novinarku jer 'flagrantno štiti terorizam'

Ursula Gauthier, the Beijing-based correspondent for French news magazine L'Obs, works at her desk in her apartment in Beijing on December 26, 2015. China confirmed the imminent expulsion of Gauthier in the first such case since 2012, accusing her of "flagrantly championing" terrorist acts in a statement on its foreign ministry's website on December 26. AFP PHOTO / GREG BAKER
 GREG BAKER

Kina je potvrdila hitno protjerivanje dopisnice francuskog tjednika L'Obs iz Pekinga, optuživši Ursulu Gauthier da "flagrantno štiti" terorizam, u priopćenju objavljenom online u subotu na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je izvijestilo novinarku u petak da u nedostatku njezine "javne isprike" nakon članka o represivnoj politici u Xinjiangu, prostranoj regiji s muslimanskom većinom na zapadu Kine, njezina novinarska iskaznica neće biti obnovljena što će je spriječiti da obnovi vizu.

Ursula Gauthier već je dala na znanje vlastima da isprika koju zahtijeva Peking "ne dolazi u obzir" te da je "nezamisliva". Odbijanje obnove vize novinaru znači protjerivanje.

Članak Gauthier "stao je u obranu terorističkog čina i okrutnog ubojstva nevinih što je izazvalo zgražanje kineskog naroda", piše u priopćenju ministarstva.

Ističući da se "nije stvarno ispričala kineskom narodu", priopćenjem se potvrđuje da je stoga "neprikladno da nastavi raditi u Kini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:02