PUTINOVA NAREDBA

VIDEO: PRVI TAKAV ČIN NAKON HLADNOG RATA Rusija protjerala američkog novinara

David Satter je dugogodišnji kritičar Vladimira Putina, a radio je u Rusiji od 2003.
 YouTube

Moskovski sud donio je odluku o protjerivanju američkog novinara Davida Sattera iz Rusije zbog kršenja migracijskog zakona, izjavila je u utorak glasnogovornica suda, a prenose ruski mediji, i izrečena mu je zabrana ulaska u zemlju sljedećih pet godina.

Satter (66), bivši dopisnik Wall Street Journala i Financial Timesa, napisao je tri knjige o Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu. Od rujna prošle godine radio je u Moskvi za Radio Slobodnu Europu (RSE), koji financira američki Kongres, a u prosincu je otputovao u Ukrajinu kako bi produžio vizu.

Budući da je napravio administrativni prekršaj, odnosno prekršio zakon o migraciji, "izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5.000 rubalja i protjerivanje iz Ruske Federacije", rekla je glasnogovornica.

Po njezinim riječima, Satter se nije žalio na odluku koja je donesena 29. studenoga prošle godine. Također je rekla da je njegovo protjerivanje tražila Savezna služba za migracije.

Američko veleposlanstvo u Moskvi, informirano o mjerama protiv Sattera, uložilo je službeni diplomatski prosvjed, rekao je čelnik Radija Slobodne Europe Kevin Klose.

Oglasilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je priopćilo da je Satter ušao u Rusiju 21. studenoga 2013. godine dobivši novinarsku akreditaciju RSE-a na godinu dana te da je prema zakonu bio dužan javiti se u upravu Savezne službe za migracije (UFMS) u Moskvi kako bi dobio višekratnu vizu za boravak na teritoriji Rusije o čemu je bio obaviješten i RSE u Moskvi.

Unatoč tome, Satter se javio UFMS-u tek 26. studenoga "gdje mu je uskraćena višekratna viza na osnovi teškog kršenja ruskog migracijskog zakona", navodi ministarstvo.

"Taj američki građanin boravio je na teritoriju Rusije zapravo ilegalno od 22. do 26. studenoga 2013. godine", ističe se u priopćenju ministarstva postavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Ministarstvo također tvrdi da je Satter priznao krivnju te navodi da mu je osim novčane kazne i protjerivanja izrečena i zabrana ulaska u Rusiju u trajanju od pet godina.

Zapadni mediji ocjenjuju da bi zabrana ulaska Sattera u Rusiju mogla dodatno zategnuti odnose između Moskve i Washingtona, koji su se prošle godine već pogoršali kada je Putin odobrio azil odbjeglom američkom obavještajcu Edwardu Snowdenu.

Glasnogovornica RSE-a Karisue Wyson izjavila je da su Satterovi problemi počeli kada se pokušao vratiti u Rusiju iz Ukrajine gdje je pratio masovne protuvladine prosvjede.

Satter je rekao da su mu u stanu u Moskvi ostale sve bilješke, odjeća i osobne stvari. Kazao je da je za zabranu ulaska u Rusiju saznao 25. prosinca kada je u ruskom veleposlanstvu u Kijevu pokušao obnoviti vizu.

"Rečeno mi je da je moja nazočnost u Rusiji nepoželjna za službe sigurnosti", rekao je Satter, koji je sada u Londonu, a prenijela je agencija France Presse.

Satter je rekao da je namjeravao razvijati istraživačko novinarstvo na ruskom servisu RSE-a, koje bi se bavilo ne samo temama poput korupcije, već i otkrivanjem istine o osjetljivim i kontroverznim epizodama ruske postkomunističke povijesti.

U prosincu prošle godine, nakon što su bombaši samoubojice ubili više od 30 ljudi u ruskom gradu Volgogradu, Satter je napisao za CNN.com da će posjetitelji predstojećih Zimskih olimpijskih igrara u Sočiju "zapravo ući u ratnu zonu". Međutim, izjavio je, a prenosi CNN, da ne zna koji je razlog za njegovo protjerivanje.

"Uvijek sam kritizirao režim (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. To nije ništa novo", rekao je.

U jednoj od svojih knjiga, "Darkness at Dawn: the Rise of the Russian Criminal State" ("Tama u zoru: Uspon ruske kriminalne države") iz 2003., Satter piše da ruske službe sigurnosti stoje iza bombaških napada na zgrade u nekoliko gradova 1999. godine u kojima je ubijeno oko 300 ljudi.

Za te su napade optuženi čečenski teroristi, što je predstavljalo izgovor za novi rat u Čečeniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:12