VOJNA HUNTA U AKCIJI

KONAČNI OBRAČUN S TAJKUNSKOM DINASTIJOM 'Skršit ćemo brata i sestru jednom zauvijek'

Masovnom zabranom političkog rada na pet godina za 250 suradnika bivše premijerke hunta želi uništiti klan Shinawatra koji je vodio zemlju od 2001. do 2014. godine
 AFP

Ako u Tajlandu objavite selfie s polugolim grudima, prijeti vam pet godina zatvora. Trenutačno je u tom dijelu Azije pravi hit objavljivanje fotografija na Twitteru i Facebooku s golim donjim dijelom grudi, a kako je u tom turističkom raju na vlasti vojska, tako su i zakoni prilično rigidni. No, pitanje je kako će vlasti pronaći “Facebook zločince” jer je moda da se objavljuju slike grudi, bez lica u kadru, prenosi britanski Guardian.

Ozbiljniji od zabrane golih grudi je pravno-politički manevar koji je poduzela tajlandska vojna hunta kako bi trajno spriječila povratak na vlast bivše premijerke Yingluck Shinawatre (46) i njezina brata Thaksina Shinawatre (66). Prošle je godine vojska svrgnula s vlasti premijerku, a u siječnju joj je zabranjen rad na pet godina. Zabranu je proglasio novi parlament, koji je postavila vojska. Tajlandski generali žele uništiti klan Shinawatra i onemogućiti im povratak na vlast, zato je vojna hunta odlučila ići korak dalje i onemogućiti bivšoj premijerki da se nakon pet godina vrati u politički život. Najavili su pokretanje “impeachmenta”, masovnog procesa zabrane političkog djelovanja za 250 ljudi, među kojima je kompletan vrh stranke bivše premijerke.

Ministar na udaru

Istodobno su protiv bivše premijerke i njenih suradnika otvoreni procesi za korupciju. U utorak je državno tužiteljstvo objavilo optužnicu protiv bivšeg ministra trgovine Boonsonga Teriyapiroma koji je optužen s još 20 osoba. Agencije prenose da bi Teriyapirom mogao biti osuđen na doživotni zatvor ako mu se dokažu optužbe da je ucjenjivao dvije kineske tvrtke u poslovima izvoza riže. Optužen je da je krivotvorio međudržavni ugovor o prodaji 1,2 milijuna tona tajlandske riže Kini. Tužitelj tvrdi da je tim ugovorom nanesena velika šteta državi jer ta riža uopće nije izvezena, nego se prodavala u Tajlandu. Osim doživotnog zatvora, bivšem ministru sud bi mogao odrediti plaćanje odštete od 107 milijuna dolara.

Tajlandski Vrhovni sud tek treba odlučiti hoće li prihvatiti tu optužnicu, kao i prije podignutu optužnicu protiv bivše premijerke, optužene za milijarde dolara malverzacija preko državnog programa poticaja proizvodnje riže. Bivša premijerka Yingluck Shinawatra svoju popularnost uvelike može zahvaliti velikodušnoj politici poticaja seljacima, najsiromašnijem sloju tajlandskoga društva. Od 66 milijuna stanovnika Tajlanda, velik dio su seljaci. Gotovo polovina radno aktivne populacije bavi se poljoprivredom, a više od pola plodne zemlje zasijano je rižom koja je jedan od glavnih izvoznih proizvoda. Prema podacima Svjetske banke, tajlandski BDP po stanovniku je 5779 dolara (hrvatski je 13.607 dolara), no uz velike regionalne razlike, tako da regija oko Bangkoka ima BDP veći od 17.000 dolara po stanovniku, dok je u udaljenim ruralnim krajevima niži od 2000 dolara.

Stranka bivše premijerke Yingluck Shinawatre pobijedila je na izborima 2011. osvojivši 265 od 500 mjesta u parlamentu. Tajlandska vojska svrgnula ju je u svibnju 2014., a na isti su način 2006. smijenili njezina starijeg brata Thaksina koji je također bio premijer. Obitelj Shinawatra je od 2001. neprestano pobjeđivala na izborima, pa je tako njihova stranka pobijedila i na izborima raspisanima krajem 2007., prvima nakon vojnog puča 2006. kojim je Thaksin maknut s vlasti. I on je politički onemogućen na isti način, optužbama za korupciju, pa se više ne može vratiti u Tajland ako ne želi završiti u zatvoru.

Postupak opoziva

Oporba optužuje brata i sestru da su populisti jer Shinawatre uživaju popularnost u siromašnim, ruralnim područjima. Koliko su na selu popularni, toliko ih u gradovima ne podnose.

Kako bi spriječili da se povijest ponovi i da izbori vrate na vlast nekoga iz klana Shinawatra, generali su pokrenuli postupak “impeachmenta”, opoziva s vlasti za bivšu premijerku i čak 250 njenih suradnika. U siječnju je 190 od 219 zastupnika tajlandskoga parlamenta glasalo za pokretanje procedure “impeachmenta” protiv Yingluck Shinawatre, a sada to isto traže i za 250 dužnosnika njene stranke. Ako im sve to prođe, Shinawatri i vrhu njene stranke bilo bi na pet godina zabranjeno političko djelovanje te je pitanje bi li se obitelj Shinawatra ikad više mogla vratiti u politiku.

Tajlanđanima nije čudno što im generali kroje politiku: do 1973. zemlja je bila vojna diktatura, a nakon toga ulazi u nestabilno razdoblje u kojem se demokratski izabrani predstavnici smjenjuju s generalima koji svako malo silom uzimaju vlast.

Samo je pomagala

Vojska je izvela državni udar 22. svibnja 2014., raspustila vladu, parlament i Ustavni sud. Generali su imenovali novi parlament koji se sada obračunava s bivšom premijerkom. Yingluck Shinawatra optužena je za malverzacije teške četiri milijarde dolara kroz državni projekt subvencioniranja uzgoja riže, kojim je država otkupljivala rižu po cijenama i do 50 posto višim od tržišnih. U parlamentarnom saslušanju u siječnju se branila da nije učinila ništa loše, nego je samo htjela pomoći siromašnim seljacima. Još se ne zna kada će parlament odlučivati o zabrani političkog djelovanja za 250 suradnika svrgnute premijerke. Upravo danas, u četvrtak 19. ožujka, o slučaju bivše premijerke trebao bi se očitovati Vrhovni sud Tajlanda, ali nije dužan donijeti odluku.

Prvo je 19. rujna 2006. vojna hunta na čelu s generalom Sonthijem Boonyaratglinom svrgnula tadašnjeg premijera Thaksina Shinawatru i proglasila ratno stanje. Generali su preuzeli vlast dok je premijer bio u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Ipak, kad je vojska dopustila raspisivanje izbora, sve se ponovilo: na izborima 23. prosinca 2008. ponovno je pobijedila Thaksinova stranka.

Milijunski prosvjedi

Lani je uvod u puč bila odluka Ustavnog suda koji je 7. svibnja presudio da premijerka mora odstupiti zbog zloupotrebe ovlasti, zato što je nezakonito smijenila šefa za nacionalnu sigurnost. Premijerka se nije obazirala na stotine tisuća demonstranata na ulicama, koji su od studenoga 2013. blokirali dijelove Bangkoka. Vojska je preuzela vlast 22. svibnja 2014., uz obrazloženje da vraća red i mir u zemlju uzdrmanu višemjesečnim demonstracijama. U jednom trenutku u prosincu 2013. na ulici je bilo čak tri i pol milijuna Tajlanđana koji su tražili ostavku vlade.

Na čelu vojne hunte bio je zapovjednik vojske general Prayuth Chan-ocha, jedan od sudionika državnog udara protiv premijerkina brata osam godina ranije. Premijerka i nekoliko ministara je zatočeno, a general Prayuth Chan-ocha je preuzeo funkciju premijera. - Morali smo intervenirati da spriječimo prolijevanje krvi - istaknuo je general. Vojska je intervenirala, iako je Shinawatra već bila pristala na prijevremene izbore, što nije umirilo bijesnu oporbu.

Parlament koji je imenovala vojska 23. siječnja ove godine smijenio je svrgnutu premijerku. Sa 190 glasova za i 18 protiv proglasio ju je krivom za malverzacije u programu subvencioniranja uzgoja riže. Yingluck Shinawatra negirala je odgovornost i rekla da je postupak protiv nje politički motiviran.

Njezin stariji brat Thaksin Shinawatra bio je policajac koji je postao milijarder zahvaljujući vlasništvu nad telekomunikacijskim tvrtkama. U politiku je ušao 1994., a nakon pobjede 2001. postao je premijer. Shinawatra je pokrenuo niz projekata za iskorjenjivanje siromaštva i pomoć najnižim slojevima, uključujući opće zdravstveno osiguranje.

Nije platio porez

Prvi je u tajlandskoj povijesti demokratski izabran premijer koji je ostao na vlasti cijeli mandat. Drugi mandat ipak nije uspio završiti: ponovno je pobijedio 2005. i bio na vlasti do vojnog udara 2006. Vojska je preuzela vlast nakon prosvjeda opozicije koja je tvrdila da je Shinawatra korumpiran. Optužili su ga da je stranim ulagačima svoje udjele u telekomunikacijskim tvrtkama prodao za više od milijardu dolara, a da nije platio porez. I njemu je zabranjen politički rad i trajno je sklonjen iz zemlje tako što je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora. Ako se vrati, završit će u zatvoru poput sestre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:18