DIKTATOROVA SUPRUGA

KONTROVERZNI ŽIVOTNI STIL PRVE DAME SIRIJE 'Njene fotografije su prezira vrijedan PR štos'

Asma al Asad, supruga sirijskog diktatora Bašara al Asada kojeg svijet sumnjiči za upotrebu kemijskog oružja, čiji je brutalni režim u građanskom ratu, po podacima UN-a, do sad ubio 100.000 ljudi, a milijune otjerao iz zemlje, u Damasku i dalje živi vrlo ugodan život. Naviknuta na luksuz, i danas joj kupovina lijepih predmeta, usred ratnom poharane zemlje, pričinjava ugodu.

Ponešto od hedonistička životnog stila vidljivo je na njezinu Instagramu kojeg prati oko 37 000 ljudi.

Na njemu su, među ostalim, i fotografije Asadove supruge kojima je PR-ovska svrha predstaviti je kao socijalno osjetljivu i vrlo osjećajnu ženu koja brine za starije, obilazi bolesne...

U srpnju je američka administracija to prokomentirala kao „prezira vrijedan PR štos“.

„Odvratno je da Asadov režim upotrebljava taj sjaj dok brutalnošću nanosi patnje narodu.“, ocijenila je Marie Harf, zamjenica glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova za NBC News.

Privatne fotografije Asadovih objavljene 2012. pokazuju Asmu i Bašara i njihovo troje djece kako pušu u rođendanske svjećice, uživaju u nogometnoj utakmici i vožnji biciklima, grade snjegovića...

Dobro je poznato da Asadovi odavno regularno plaćaju vojsku PR-ovaca koji se trude umiti njihov imidž, posebice u zapadnim medijima.

U ožujku 2011. Vogue je objavio sad već slavni PR-ovski članak, iz kojeg je stajala tvrtka Brown Lloyd James, u kojem se Asmu al Asad prikazalo kao modernu, otvorenu i simpatičnu ženu koja ima energiju mijenjati zemlju.

„Asma je glamurozna, mlada ... Ona je rijetka kombinacija ljepote i educirana analitička uma ...“, pisao je 'novinar'. Članak je u Siriji izazvao masovno ogorčenje.

Šopingholičarske navike Asme al Asad također joj nisu pribavile simpatije. Usred rata u Siriji, Guardian je lani objavio autentične e-mailove koji pokazuju Asminu strast za luksuznim namještajem, kupnju pet lustera vrijednih više od 420 000 dolara u dućanu na londonskom King Roadu. 6 000 dolara platila je kristalima optočene štikle koje potpisuje Christian Louboutin.

Daily Mail piše da obitelj jede gotovo isključivo zapadnjačku hranu, izbjegava sirijske proizvode.

Zbog rastrošna života usred nacionalne kataklizme, dok 19 posto sirijskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, bahatu Asmu nazivaju suvremenom Marijom Antoanetom.

Odrasla je i školovana u Londonu, diplomirala je informatiku i francusku književnost na tamošnjem King's College. Kratko vrijeme prije udaje za Asada radila je kao bankarica, bavila se međunarodnim investicijama. Rijetko se protokolarno pojavljuje u javnosti, rijetko daje izjave.

Mediji drže na oku i djecu Asadovih, nedavno je njihov 11-godišnji sin na Facebooku objavio status u kojem Amerikance naziva „kukavicama“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:37