'OBRAČUN SA SDP-OM'

Lagumdžija: Neću podnijeti ostavku jer nisam prekršio ustav niti bilo koji zakon!

 AP

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako neće podnijeti ostavku na tu dužnost što već danima od njega traže političari iz Republike Srpske.

"Neću podnijeti ostavku jer nisam prekršio ustav niti bilo koji zakon", kazao je Lagumdžija novinarima po povratku sa izvanrednog summita Organizacije islamske suradnje (OIC) održanog u Saudijskoj Arabiji na kojemu se raspravljalo o stanju u Siriji.

BiH u ovoj organizaciji ima status promatrača, a upravo je ranije glasovanje predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u prilog rezoluciji o Siriji bilo povodom da iz RS zatraže Lagumdžijinu ostavku jer za to nije dobio formalnu suglasnost svih članova predsjedništva BiH.

Ultimativni zahtjev za Lagumdžijijom ostavkom u srijedu je ponovio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Lagumdžija je u četvrtak kazao kako ostavku "u svakom slučaju neće dati onima koji to sada od njega traže", dodajući kako je u okviru insitucija sustava spreman "položiti račun" zbog glasovanja u prilog rezoluciji o Siriji.

Iako predsjendištvo BiH doista nije zauzelo službeno stajalište o posljednjoj rezoluciji o Sriji usvojenoj u UN-u, Lagumdžija je ustvrdio kako u tome nema ničega spornog.

Pri tom se pozvao na načelnu odluku predsjedništva BiH iz 2010. po kojoj će predstavnici te zemlje u međunarodnim organizacijama slijediti stajališta država-članica Europske unije što je bio slučaj i u odnosu na sirijsku krizu.

Lagumdžija je ocijenio kako se na meti napada i političkih pritisaka unutar BiH našao ne zbog Sirije i rezolucije nego zbog pokušaja obračuna sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) kojoj je na čelu.

Pojasnio je kako će i osobno inzistirati da se cijeli taj slučaj razjasni na prvom idućem sastanku čelnika šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Dodao je kako je su on osobno kao i SDP spremni odstupiti s vlasti ukoliko netko uspije napraviti vladajuću većinu bez te stranke.

Lagumdžija je najavio kako bi se predsjednici šest stranaka u pokušaju da rješe sadašnju krizu mogli sastati najranije početkom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 05:05