NOVA VLAST U BIH

Lagumdžija potvrdio: Spremni smo na koaliciju s HDZ-om, no Čoviću nisam obećao nikakav entitet!

SARAJEVO - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija potvrdio je spremnost njegove stranke da u koaliciji s HDZ BiH, HDZ 1990. formira novu vlast na razini Federacije BiH odmah nakon provedbe općinskih izbora istodobno ustvrdivši kako to koaliranje nije utemeljeno na bilo kakvom dogovoru o uspostavi trećeg entiteta.

"Da bude jasno, nisam Draganu Čoviću obećao nikakav entitet pa ni treći. Teritorijalna rekonstrukcija Federacije BiH nije dio dogovora nas i HDZ-ovaca", izjavio je Lagumdžija u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Predsjednik SDP-a istodobno je ustvrdio kako je za sve probleme koji postoje odgovorna Stranka demokratske akcije (SDA).

Tu je stranku, s kojom je SDP do proljeća bio u koaliciji, optužio kako blokira reforme i neprestano produbljuje krizu u državi.

Kazao je kako dokaz tome i spremnost SDA da podupre zahtjeve za njegovom smjenom s pozicije ministra vanjskih poslova koji dolaze iz Republike Srpske.

Lagumdžija drži kako predsjednik RS nastojanjima da ga smijeni s pozicije šefa diplomacije zapravo pokušava zadati konačan udarac BiH kao državi.

"Želi li (Milorad Dodik) zaista ostvariti ono što Karadžić i Mladić nisu mogli ratom, a to je da razori i rasturi BiH, to ćemo uskoro doznati. Ako želi da do toga dođe onda mora preuzeti kontrolu i nad ministarstvom vanjskih poslova da ovu državu učini bezličnom i na međunarodnom planu", izjavio je Lagumdžija dodajući kako se potporom Dodiku SDA pretvara u "dželata BiH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:52