RASKOL U STRANCI

Raspad vrha SDP-a BiH: Komšić izguran iz stranke

Nije riječ o personalnim sukobima, nego principijelnim neslaganjima. Tako je, u jednom od rijetkih medijskih istupa, razlog svoje ostavke na sve funkcije u SDP-u BiH objasnio Željko Komšić , hrvatski član Predsjedništva BiH. Komšić je u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima odstupio s pozicije potpredsjednika SDP-a BiH i člana predsjedništva te stranke zbog sukoba sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a BiH i aktualnim ministrom vanjskih poslova BiH.

Svađa oko Jeremića

Lagumdžija i Komšić su u sukobu mjesecima, a sve je eskaliralo tijekom Lagumdžijina posjeta Beogradu, gdje je obećao podršku BiH za imenovanje Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN-a. Komšić je ranije odbio mogućnost da BiH podrži Jeremića zbog njegovih stavova u vezi s BiH i otvorenog miješanja u unutarnje stvari zemlje.

“Dajmo mirnom rješenju šansu, a ‘nemirno’ rješenje bi bilo da se ide bez zajedničkog stava Europe i da onda tamo budemo lokalni kokošari kao da smo neki drugi dio planeta”, rekao je Lagumdžija novinarima u Beogradu nakon sastanka s Jeremićem.

Upravo ta izjava bila je okidač Komšićeve ostavke iako se nezadovoljstvo gomilalo proteklih godina. Nekoliko naših sugovornika bliskih Komšiću potvrdilo je da je bio istinski razočaran ponašanjem stranačkog vrha nakon pobjede na izborima. SDP i stranački lider Lagumdžija bukvalno su iz vlasti istisnuli HDZ BiH i HDZ 1990 u Federaciji BiH, čime je drastično narasla frustracija Hrvata u BiH, a Komšić je, za većinu, bio personifikacija neravnopravnog položaja toga naroda u BiH.

Nagržieni korupcijom

On je dva puta izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH premda je činjenica da su ga većinom birali bošnjački glasači.

Uz to, Komšić je frustriran i umiješanošću nekoliko članova te stranke u niz korupcijskih afera koje potresaju BiH. Primjerice, Nihad Imamović, jedan od suvlasnika kompanije Asa Prevent, koja, među ostalim, proizvodi za najveće autokoncerne u Europi, optužio je vrh SDP-a da su mu tražili reket za izdavanje građevinske dozvole za poslovnu zgradu u Sarajevu. Iako je policija snimila razgovor kojim se potvrđuju ti navodi, tužilaštvo je odustalo od progona Zlatka Lagumdžije i još nekoliko stranačkih dužnosnika.

Komšić je, inače, izborna zvijezda SDP-a. U užasno kompliciranom izbornom sustavu BiH Komšić je osvojio više od 300.000 glasova. Lagumdžija se pak ne usuđuje kandidirati ni na jednu funkciju koja podrazumjeva direktni izbor. Primjerice, Lagumdžija se nikada nije kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Na svim izborima nosilac je liste za Parlament BiH i samo ga činjenica da je nosilac liste direktno uvodi u parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:56