PRLJAVI NOVAC

Londonski rat ruskih oligarha: Abramovič obranio svoje milijarde, sutkinji je ‘djelovao uvjerljivije’

Odbjegli ruski oligarh Boris Berezovski neće naplatiti 5,5 milijardi dolara od drugog ruskog bogataša s londonskom adresom Romana Abramoviča, koliko je procijenio da je oštećen u njihovu poslovnom odnosu i što je pred britanskim pravosuđem pokušao iskamčiti.

Visoki kraljevski sud u Londonu danas je donio presudu da vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea nije oštetio ni prevario oligarha-disidenta Borisa Berezovskog. Berezovski je nakon čitanja presude razočarano rekao da će razmisliti o daljnjim koracima, iako mu je “poljuljana vjera u britansko pravosuđe”. Sutkinja je rekla da će tek u kasnu jesen razmotiri eventualnu žalbu.

Prognani ruski milijarder i jedan od najžešćih protivnika aktualnog kremaljskog gazde Vladimira Putina (Berezovski je jedan od onih koji su odabrali Putina za Jeljcinova nasljednika, a poslije je zbog sukoba s ojačalim Putinom morao bježati iz Rusije, ostaviviši dobar dio svog bogatsva) optužio je svog donedavnog prijatelja Abramoviča, kojem je u zlatna doba jeljcinovske postsovjetske privatizacije bio poslovni i politički “mecena”, da ga je nasamario, odnosno natjerao (koristeći se, s jedne strane, svojim kremaljskim vezama, a s druge nedvojbenim problemima prebjeglog Berezovskog s istom institucijom) da po nižoj, nerealnoj i netržišnoj cijeni proda svoje udjele u tvrtkama Sibneft, RusAl i ORT.

Abramovič, deveti na listi najbogatijih Rusa, težak 12,1 milijardu dolara, većinu je svojih ruskih tvrtki prodao uglavnom državi. Tvrdi ne samo da nije koristio “uhodane kremaljske veze” niti vršio pritisak na čovjeka kojem duguje svoje milijarde, nego da Berezovski nikada nije imao ni jednu jedinu dionicu neke od spomenutih tvrtki i da mu je on samo plaćao tzv. krišu (neku vrstu kompenzacije ili nadoknade za prijašnje usluge), a za to ga je već isplatio uplativši mu neposredno prije prodaje tvrtki 1,3 milijarde dolara.

Na čitanje presude stigao je samo Berezovski (ležerno odjeven, uvjeren u pozitivan ishod, cinično navode neki tamošnji mediji), dok je Abramovič trenutno na svjetskim morima i meridijanima, ali obojica su imali potporu po dvadesetak odvjetnika koji su jedva stali u dvoranu Visokog suda. Sutkinja Elizabeth Gloster odbacila je navode Berezovskog koji su se najviše bazirali na usmenim “džentlmenskim dogovorima” dvojice oligarha u četiri oka tipa te je njegovo svjedočanstvo proglasila “prečesto proturječnim i konfuznim”. Abramovič joj je “djelovao uvjerljivije”.

Nezadovoljni Berezovski smatra da sutkinja nije uhvatila ni shvatila svu delikatnost poslovnih odnosa u Rusiji i da “pokušava napisati novu povijest”.

Za ruske oligarhe London je sve češće pozornica za sudske obračune. Podsmješljive komentare izazvala je izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu je žao što se dvojica oligarha ne sude u Rusiji jer bi, kaže, to bilo pravednije i za njih i za Rusiju.

- Novac je zarađen i ukraden u Rusiji pa neka ga onda ovdje i dijele - istaknuo je Putin. Biritanski mediji, pak, navode da bi konačno trebalo stati nakraj “ulasku prljavog novca” iz Rusije, ali i drugih dijelova svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:18