ZATIŠJE PRED BURU

Lufthansa otkazuje sve letove za Iran, nezapamćena strepnja na Bliskom istoku: ‘Nebo iznad Teherana je zatvoreno!‘

Bliski istok strepi jer je Iran najavio da će se osvetiti Izraelu za napad na njegovu ambasadu u glavnom gradu Sirije Damasku

Teheran, panorama

 Atta Kenare/Afp/Profimedia/Atta Kenare/afp/profimedia

Zrakoplovi njemačkog avioprijevoznik Lufthansa zbog oružanih sukoba na Bliskom istoku još uvijek neće letjeti za glavni grad Islamske Republike Irana Teheran, piše The Globe and Mail.

Bliski istok strepi jer je Iran najavio da će se osvetiti Izraelu za napad na njegovu ambasadu u glavnom gradu Sirije Damasku.

Jedna od iranskih novinskih agencija objavila je na društvenoj mreži X da je zračni prostor iznad Teherana zatvoren zbog vojnih vježbi, međutim kasnije je tu objavu uklonila i porekla da ju je ikada plasirala.

Bliski istok i Sjedinjene Američke Države od 1. travnja i izraelskog bombardiranja iranske ambasade u Damasku pomno motre svoje zračne prostore.

Lufthansa je u četvrtak rekla da njezini zrakoplov za Teheran neće letjeti do, najvjerojatnije, 13. travnja.

Glasnogovornik avioprijevoznika rekao je da je tvrtka prošlog vikenda otkazala let od Frankfurta do Teherana kako bi izbjegla to da posada zrakoplova mora prenoćiti u glavnom gradu Irana.

Lufthansa i njezina podružnica Austrian Airlines jedina su dva zapadna avioprijevoznika koji organiziraju letove za Teheran. Taj grad servisiraju uglavnom turski i bliskoistočni avioprijevoznici.

Austrian Airlines rekao je da će njegovi zrakoplovi letjeti za Teheran, ali da će presložiti raspored tako da posade ne moraju prenoćiti u gradu.

Drugi međunarodni avioprijevoznici nisu rekli hoće li obustaviti letove za Teheran.

Avioprijevoznici Emirates iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Qatar Airways iz Katara moraju proći kroz Iran kako bi svoje putnike prebacili do Sjeverne Amerike.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao da Izrael zbog napada na iransku ambasadu Damasku "treba kazniti" te da će on i biti kažnjen.

U tom je napadu ubijeno sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:38