'SUD LOŠE ODLUČIO'

Medvedev: 'Pussy Riot ne bi trebale biti u zatvoru, to nije pravedno!'

Feminist punk group Pussy Riot members, Nadezhda Tolokonnikova, right, Maria Alekhina, center, and Yekaterina Samutsevich sit in a glass cage at a court room in Moscow, Russia, Friday, Aug. 17, 2012. Security is tight around a Moscow courthouse where three members of the feminist punk band Pussy Riot are to hear the verdict Friday in a trial that could send them to prison for seven years. (AP Photo/Misha Japaridze)
 AP

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je u petak da dvije članice skupine Pussy Riot, osuđene na dvije godine zatvora nakon što su izvele molitvu protiv Putina u katedrali, ne bi trebale biti u zatvoru, prenijele su ruske agencije.

"Da sam sudac, ne bih ih stavio u zatvor. Smatram da nije pravedno što su lišene slobode. Već su provele dosta vremena u zatvoru i to je dovoljno", izjavio je.

Medvedev je odgovarao na pitanje o mogućem ranijem oslobađanju Nadežde Tolokonikove (22) i Marije Aljohine (24), koje se nalaze u zatvorima daleko od Moskve.

Šef ruske vlade je rekao da to pitanje nije u njegovom, već u resoru pravosudnih instanci i njihovih odvjetnika.

"Oni mogu to tražiti, i mislim da će to učiniti. Sud ima pravo razmotriti to pitanje i donijeti odluku", rekao je.

Ponovio je da drži da su članice skupine vrlo "neugodne". U rujnu je izjavio da mu je "mučno" od članica Pussy Riota, ali je tada ocijenio "nepotrebnim i strogim" zadržati ih u zatvoru.

Događaj je snažno odjeknuo u medijima, a mnogi su kritizira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:54