KRIZA NA VRHUNCU

NA RUBU RATA Amerikanci ponudili Kimu dijalog, ali iz Pjongjanga je stigao zastrašujući odgovor: 'Možemo pričati tek kad nešto važno odradimo...'

 
 REUTERS

Sjeverna Koreja nije zainteresirana za diplomatsko rješavanje tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama sve dok ne bude imala rakete kojima može udariti na tlo SAD-a, piše The Independent.

Dužnosnik iz Sjeverne Koreje potvrdio je za CNN Pjongjangovu strategiju za rješavanje latentnog konflikta sa SAD-om. "Prije nego što se upustimo u diplomaciju s Trumpovom vladom, želimo poslati jasnu poruku da imamo pouzdane obrambene i napadačke sposobnosti s kojima možemo odgovoriti na svaku agresiju", rekao je dužnosnik.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države još uvijek čini se gaje nadu da će situaciju sa Sjevernom Korejom riješiti izravnim razgovorom. Zamjenik državnog tajnika John J. Sullivan rekao je toliko nakon sastanka sa zamjenikom japanskog ministra vanjskih poslova Shinsukom Sugiyamom.

Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje nikako da se smire, a vođe tih država za sada ustraju na retorici koja je u najmanju ruku neprimjerena. Kim Jong-Un i Donald Trump međusobno su se vrijeđali i nazivali "raketnim čovječuljkom" te "senilnim starkeljom".

Pjongjang je prošlog tjedna upozorio Trumpa da bi njegovi "nesmotreni" potezi mogli naštetiti Guamu, američkom teritoriju koja je nešto više od tri tisuće kilometara jugoistočno od Sjeverne Koreje.

Trump je nedavno rekao da ministar vanjskih poslova Rex Tillerson "gubi vrijeme" pokušavajući pregovarati. Dodao je i da postoji samo jedna stvar koja će onemogućiti Sjevernu Koreju u razvijanju nuklearnog arsenala.

Tillerson je nakon toga na neki način bio prisiljen uvjeriti američku javnost da će se nastaviti s diplomacijom sve dok ne padne prva bomba.

Ministar vanjskih poslova SAD-a je dodao da ministar obrane James Mattis također vjeruje da bi oružani sukob trebao biti posljednja opcija za rješavanje konflikta. "Međutim, na bilo kakvu prijetnju američkim teritorijima odgovorit ćemo snažnom i učinkovitom vojnom akcijom", dodao je Mattis.

Sigurnosno vijeće Ujedinjenih naroda nedavno je nametnulo Sjevernoj Koreji najstrože sankcije do sada, a Kina je rekla da neće stanovnicima Sjeverne Koreje dopustiti otvaranje bankovnih računa i da neće više primati njihove novce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36