BROJ MRTVIH NARASTAO NA 19

NAJMANJE ŠEST POGINULIH NA ISTOKU UKRAJINE: NATO poziva Moskvu da privoli proruske pobunjenike na primirje nakon najžešćih borbi još od prosinca

 Valentyn Ogirenko / REUTERS

Najmanje je šest osoba poginulo u srijedu na bojišnici na istoku Ukrajine četvrtog dana borba između ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika, pa je NATO pozvao Moskvu da iskoristi svoj utjecaj na potonje i privoli ih na prekid vatre.

Ovo su najžešće borbe nakon primirja postignutog u prosincu i događaju se dok se novi američki predsjednik Donald Trump zauzima za približavanje s Rusijom koju Kijev i Europska unija optužuju da podupire separatiste, što Moskva niječe.

Moskva mora iskoristiti svoj "velik utjecaj na (proruske) pobunjenike" kako bi se ponovo uspostavilo primirje, istaknuo je NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg, četvrtog dana borba u kojima je od nedjelje poginulo 19 ljudi.

Dok se nastavlja minobacačka i raketna paljba s jedne i s druge strane, ukrajinska vojska je u srijedu izvijestila o pogibiji trojice svojih vojnika.

Pobunjenici su pak objavili da je poginulo dvoje civila, jedan blizu njihova uporišta Donecka, a drugi u susjednom gradu Makejevki. Prokijevska policija u Avdiivki je izvijestila o pogibiji jedne stanovnice.

Uz 19 poginulih od nedjelje, u borbama je u zadnja 24 sata trideset ranjenih, među kojima 20 ukrajinskih vojnika, priopćila je vojska.

Ukrajinska vojska je na Facebooku optužila pobunjenike da su u srijedu tijekom noći i rano ujutro izveli više napada na njezine položaje blizu Avdiivke iz strojnica i raketnih bacača.

Ova obnova sukoba je osim reakcije NATO-a potaknula i zabrinutost EU-a, Sjedinjenih Država i UN-a. Diplomacija EU-a je u utorak navečer osudila "očit prekid primirja" uspostavljenog krajem prosinca.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je na Twitteru obećao da će "braniti Ukrajinu od ruske agresije".

Kremaljski savjetnik Jurij Ušakov je uzvratio ocijenivši da se Kijev borbama u Avdiivki koristi kao "sredstvom pritiska na Moskvu".

Izaslanik OESS-a Martin Sajdik koji je u srijedu bio u Minsku, gdje se održavao novi krug mirovnih pregovora između kijevskih predstavnika, separatista, Moskve i OESS-a, izjavio je da su Moskva i Kijev pozvali "na opći i potpun mir u čitavoj ratnoj zoni".

U Ukrajini već gotovo tri godine traje sukob u kojemu je do danas poginulo desetak tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:01