MILIJUNSKI ROJ

NAPALO GA 800.000 PČELA UBOJICA Razbjesnio ih je dok je kosio travu, na mjestu je pao mrtav

 Umberto Salvagnin/Flickr / Umberto Salvagnin/Flickr

DOUGLAS - Muškarac iz Arizone umro je nakon što ga je napao roj pčela u kojem je bilo skoro milijun afrikaniziranih pčela, poznatijih kao 'pčele ubojice', javlja CNN .

Nesretni 32-godišnjak, zajedno s trojicom kolega, trebao je pokositi travnjak oko jedne kuće u Douglasu, gradu na američko-meksičkoj granici. No, čim su upalili motorne kosilice, roj pčela koji se nastanio u potkrovlju kuće napao je svu četvoricu.

Tri žrtve uspjele su pobjeći do susjednih kuća, odakle su pozvali policiju i vatrogasce, a preminuli je ostao ležati na travnjaku, prekriven pčelama. Umro je od srčanog udara uzrokovanog pčelinjim otrovom, a u bolnici su mogli samo konstatirati njegovu smrt.

Jedan od preživjelih uboden je više od stotinu puta. Vatrogasci su nakon spašavanja izbodenih, krenuli uništiti roj pčela. Morali su ukloniti dio krovišta kuće kako bi došli do košnice, a tamo ih je čekalo pravo iznenađenje.

'Imamo dva, tri, četiri poziva zbog pčela tjedno, ponekad i više. Spremni smo na pčele ubojice, imamo čak i zaštitna odjela u vatrogasnim kolima, izjavio je Mario Novoa, šef vatrogasaca u Douglasu. 'No, nikad nismo vidjeli ovako veliku košnicu.' Procjenjuje se da je u košnici dužine 2 metra bilo oko 800.000 pčela.

Zadnjih godina pčele ubojice predstavljaju sve veći problem na jugu SAD-a, gdje izazovu 40-ak smrtnih slučajeva godišnje.

Visoka smrtnost prilikom napada ovih pčela nije do snage otrova, koji je jednako snažan kao i kod europskih pčela, već u upornosti. Naime, pčele ubojice puno su upornije i dosljednije kad napadaju izvor smetnje, bila to kosilica ili nešto drugo, kaže dr. May Berenbaum sa Sveučilišta Illinois.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:13