KAOS NA KAVKAZU

Neredi u Tbilisiju: Narod se pobunio protiv ‘ruskog zakona‘, policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Zakon bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao ‘strani agenti‘
 Giorgi Arjevanidze/Afp

Gruzijska policija ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove kasno u utorak kako bi rastjerala prosvjednike ispred parlamenta koji su prosvjedovali protiv zakona o "stranim agentima", koji su oporba i zapadne zemlje osudili kao autoritaran.

Reutersov svjedok vidio je kako policija bez upozorenja ispaljuje suzavac i dovodi vodene topove. Policajci su opetovano udarali prosvjednike koji su uzvraćali gađanjem jajima i bocama.

Nakon što su se povukli pred policijskim napadom, neki prosvjednici su se vratili i ostali, unatoč naredbama da se raziđu.

image
Vano Shlamov/Afp
image
Giorgi Arjevanidze/Afp

Prijedlog zakona produbio je podjele u duboko polariziranoj zemlji južnog Kavkaza, postavljajući vladajuću stranku Gruzijski san protiv prosvjednog pokreta koji podupiru oporbene skupine, civilno društvo i predsjednik Gruzije.

Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, vjerojatno će odobriti prijedlog zakona, koji mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon. Zastupnici su završili sjednicu u utorak bez glasovanja, a rasprava će se nastaviti u srijedu.

Zakon bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti".

image
Giorgi Arjevanidze/Afp
image
Vano Shlamov/Afp
image
Giorgi Arjevanidze/Afp

Gruzijski kritičari nazvali su ga "ruskim zakonom", uspoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima, koji se koristio za slamanje tamošnjeg otpora.

Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njezine potpore odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Gruzija je izgubila kratki rat s Rusijom 2008. godine.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija, koja je Gruziji u prosincu dodijelila status kandidata, kritizirale su prijedlog zakona. Dužnosnici EU-a rekli su da bi to moglo zaustaviti napredak Gruzije u europskim integracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:43