NAKON VIŠE MJESECI

NJEMICA OTETA U SIRIJI USPJELA POBJEĆI S BEBOM Novinarka rodila dok je bila u zatočeništvu, militanti tvrde da su je pustili

Janina Findeisen
 Screenshot / Twitter

Njemica koja je prošle godine oteta u Siriji i rodila u zatočeništvu, s bebom je pobjegla u Tursku ovaj tjedan, piše Daily Mail. Radi se o novinarki Janini Findeisen koju su navodno namamili u Siriju pod krinkom ekskluzivnih informacija, a onda je oteli. U prosincu je navodno rodila dok su otmičari zahtijevali pet milijuna eura za njezino puštanje, no ovaj je tjedan uspjela pobjeći i pojavila se u policiji u Ankari u srijedu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je: ‘Njemica i njezina beba rođena dok je bila zarobljena kao taoc, osjećaju se dobro s obzirom na okolnosti. Njemačka je vlada zadovoljna raspletom situacije budući da je situacija u Siriji iznimno teška.’

Žena i dijete trenutno se nalaze pod zaštitom njemačkog konzulata i federalne policije u Turskoj.

Njemački list Bild objavio je da se radi o slobodnoj novinarki koja je radila za dnevne novine Sueddeutsche Zeitung kao i za javni radio NDR. Vijest je osobito razveselila Reportere bez granica, a šef grupe, Christian Mihr, je rekao: ‘Ovaj slučaj još jednom dokazuje goleme opasnosti kojima su novinati u sirijskom ratu konstantno izloženi.’ Dodao je da je vrlo važno da se njemački mediji suzdrže od pisanja o slučaju čime mu daju značaju, a pogotovo od senzacionalističkih naslova.

Časopis Focus pisao je o ovom slučaju u veljači otkrivajući da se radi o 27-godišnjoj Janini Findeisen koja objavljuje pod pseudonimom Marie Delhaes. Navodno ju je otela militantna grupa Jabhat Fateh al-Sham (JFS) s novčanim zahtjevom.

Međutim, oni su u srijedu na Twitteru objavili da nemaju veze s otmicom te da je ženu i dijete iz zatvora oslobodila neimenovana ‘mala grupa’. Focus je pisao da je Findeisen u Siriju namamila žena koju je poznavala iz Bonna te joj obećala ekskluzivne informacije o islamskim militantima.

Njemačka ambasada u Ankari pomaže Janini da se pripremi na povratak i zahvaljuje turskoj vladi i drugim institucijama na pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:55