TRAGEDIJA

Nova stravične snimke iz Gaze: Petero ljudi ubili paketi humanitarne pomoći izbačeni iz aviona

Među poginulima našla su se i dva dečka, a u padu paketa ozlijeđeno je 11 osoba

Dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu

 Screenshot/X

Pet osoba iz izbjegličkog kampa Al-Shati na sjeveru Gaze poginulo je kada je u petak oko 4:30 sati po lokalnom vremenu na njih pao paket vojne pomoći, rekli su dužnosnici Ministarstva zdravstva u Gazi koje vodi palestinska vojno-politička organizacija Hamas i jedan svjedok američkoj TV postaji CBS.

Među poginulima našla su se i dva dečka, a u padu paketa ozlijeđeno je 11 osoba. Ne zna se koliko su godina imali poginuli, a ozlijeđeni su imali između 30 i 50 godina. CBS navodi da se najmanje jedan padobran koji je bio pričvršćen za paket nije ispravno otvorio te da je zato došlo do nesreće u kojoj je stradalo spomenutih pet osoba.

Sjedinjene Američke Države, Jordan, Egipat, Francuska, Nizozemska i Belgija spustili su u petak humanitarnu pomoć u Gazu kako bi ublažili ozbiljnu krizu koja vlada na tom teritoriju.

Na društvenim je mrežama objavljena video snimka na kojoj se može vidjeti kako velik broj paketa s padobranima sporo pada na tlo. Međutim, jedan se grupa paketa tijekom pada zapetljala, a zatim je paket kojem se padobran nije najbolje otvorio na tlo pao znatno brže od ostalih.

Međunarodne agencije za pružanje humanitarne pomoći rekle su da se izbacivanjem paketa s potrepštinama iz zraka ne mogu riješiti problemi koji more građani Gaze. Ujedinjeni su narodi rekli da u Gazi, gdje živi otprilike 2,3 milijuna ljudi, vlada ozbiljna nestašica hrane. Martin Griffiths, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, rekao je u petak da su zračni mostovi poput ovog koji vodi do Gaze "posljednja opcija".

"Svi oni koji se brinu za Gazu trebali bi od izraelske vlade zatražiti da ne blokira humanitarne konvoje te da otvori kopnene humanitarne koridore", rekao je u četvrtak visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell te dodao da su paketi pomoći koji se izbacuju iz zraka "dobri", ali "nedovoljni".

Američki su dužnosnici CBS-u rekli da paketi koji se izbacuju iz zraka nisu dovoljni kako bi se odgovorilo na humanitarnu krizu Gazu. Oni su rekli da su oni svojevrsna konstatacija da svijet neće sjediti na rukama dok se Gazom širi glad.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u četvrtak da će američka vojska u Gazi izgraditi privremenu luku kako bi joj se preko Sredozemnog mora mogla dostavljati humanitarna pomoć. Dva su američka dužnosnika rekla da su brodovi Američke ratne mornarice koji taj posao mogu odraditi u petak bili na vezu u luci u američkoj saveznoj državi Virginiji te dodali da će proći više tjedana prije nego što će se krenuti u realizaciju tog projekta.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Lior Haiat rekao je u petak da Izrael podržava taj plan te da će on omogućiti da se u Gazu nakon izraelskih sigurnosnih kontrola dostavi još više humanitarne pomoći. Haiat je rekao da će se Izrael nastaviti boriti protiv Hamasa, organizacije koja je 7. listopada 2023. napada Izrael. Haiat je rekao da će se Izrael protiv Hamasa boriti dok ga ne uništi i oslobodi sve osobe koje je 7. listopada zarobio. Uz, glasnogovornik je rekao da će Izrael nastaviti omogućavati dostavu humanitarne pomoći u Gazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54