'KULTURA ZLOSTAVLJANJA'

NOVE JEZIVE OPTUŽBE protiv BBC-ja: Savile je zlostavljao čak i nepokretnu djecu u bolničkim krevetima!

 AP

LONDON - Još jedna britanska TV-zvijezda optužena je za zlostavljanje djece.

Nakon što je televizijska postaja ITV objavila dokumentarac o masovnom zlostavljanju djece koje je pred očima javnosti radio popularni voditelj emisije ‘Top of the Pops’ Jimmy Savile, još jedna žrtva zlostavljanja javila se autorima dokumentarca, koji su je uputili na policiju.

Najnovije optužbe dolaze u valu optužba protiv Savilea, koji je preminuo u svojoj 84. godini u listopadu prošle godine, i tvrdnji kako je na BBC-u postojala ‘kultura zlostavljanja’ i ‘pakt šutnje’, gdje su sve odgovorne osobe okretale glavu na drugu stranu kako ne bi kompromitirali jednog od najgledanijih voditelja.

Najnovije optužbe na račun Savilea govore kako je zlostavljao i bolesnu djecu u bolničkim krevetima u Stoke Mandeville bolnici u Buckingamshireu.

Savile je bio jedan od najvećih donatora bolnice, te je često organizirao maratone za prikupljanje donacija. No, nova jeziva svjedočanstva govore kako je zlostavljao djecu s oštećenjima mozga u njihovim krevetima.

Stoke Mandeville je specijalistički centar za ozljede kralježnice, pa su brojni pacijenti u toj bolnici nepokretni ili slabije pokretni. June Thornton, jedna od pacijentica u bolnici, vidjela je Savilea kako ljubi nepokretnu djevojčicu.

- Ljubio joj je vrat, prelazio dlanovima po njenim rukama, a potom ju je počeo zlostavljati. Bila sam nepokretna i u krevetu, nisam ništa mogla učiniti, rekla je Thornton.

Sestre u bolnici navodno su se bojale Savileovih posjeta zbog njegovog ponašanja, i govorile bi djeci da ostanu u krevetima i prave se da spavaju kada bi on došao.

Dužnosnici bolnice, u međuvremenu, tvrde kako nisu primili ‘nikakve službene pritužbe’ na račun Savilea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:02