RAZORNO IZVJEŠĆE

OBAMA O CIA-inim TEHNIKAMA MUČENJA 'Napravili smo neke stvari suprotne onome što nas čini ljudima'

 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama podržao je odluku senatskog odbora za obavještajna pitanja da objavi kontroverzno izvješće o tehnikama mučenja zatvorenika CIA-e, rekavši da, iako nikad nije "savršeno" vrijeme za objavu takvog dokumenta, važno da zemlja javno prizna svoje pogreške.

"Jedna od stvari koja nas razlikuje od drugih država jest da kad pogriješimo, to i priznamo", rekao je Obama u razgovoru za Telemundo. "Napravili smo neke stvari suprotne onome što nas čini ljudima".

Izvješće u kojem se detaljno opisuju brutalne metode kojima se CIA koristila za ispitivanje osumnjičenika za terorizam nakon napada 11. rujna objavljeno je unatoč apelima državnog tajnika Johna Kerryja i članova Kongresa da se takve informacije ne puštaju u javnost strahujući da bi mogle potaknuti nove napade na Amerikance.

Iako Obama razumije tu zabrinutost, rekao je da je njegova administracija poduzela preventivne mjere na zaštiti američkih interesa diljem svijeta.

Ravnatelj CIA-e John Brennan priznao je da program zatvaranja i ispitivanja "ima mana i da je agencija griješila", ali tvrdi da su izvučene informacije "unaprijedile strateško i taktičko poznavanje neprijatelja na načine koji i danas pridonose protuterorističkoj borbi".

Obama je tu tvrdnju doveo u pitanje. "Informacije koje smo dobili nisu nužno bolje od onih koje dobijemo radeći stvari na ispravan način". Dodao je da ubuduće takve tehnike ispitivanja neće biti tolerirane i da će počinitelji odgovarati za kršenje zakona.

Odgovarajući na hipotetsko pitanje da Sjedinjene Države ponovo budu napadnute slično kao 11. rujna, Obama je rekao da svejedno ne bi odobrio torturu opisanu u izvješću. Naglasio je kako upravo pokušava uspostaviti liniju odgovornosti, koje dosad nije bilo, kako se takve situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

Okrutnost

Program pojačanog ispitivanja kojim se američka obavještajna služba CIA služila na osumnjičenima za terorizam nakon napada na Ameriku 2001. bio je mnogo okrutniji nego što je agencija govorila, a nije pomogao da se dođe do informacija kojima bi se ublažila ijedna prijetnja, kaže se u izvješću američkog senatskog odbora za obavještajna pitanja objavljenom u utorak.

U tome izvješću stoji kako je CIA zavaravala javnost i vladu u svezi s djelotvornošću programa koji je provođen od 2002. do 2006. i po kojemu su ispitivani pripadnici al Kaide i drugi pritvorenici diljem svijeta.

Izvješće je senatski odbor pripremio na temelju petogodišnje istrage, a u njemu se kaže kako su upotrijebljene tehnike bile mnogo okrutnije nego što je CIA rekla.

"Ovaj dokument bavi se CIA-inim postupcima prema najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima i upotrebom nasilnih tehnika ispitivanja koje su u nekim slučajevima ravne mučenju", rekla je predsjednica toga senatskog odbora Dianne Feinstein.

Među primjerima okrutnosti CIA-inih ispitivača spominje se smrt od pothlađenosti jednoga zatvorenika kojega su držali polugologa i lancima vezanog za betonski pod tajnog CIA-ina zatvora u studenome 2002.

Neki zatvorenici nisu smjeli spavati i do 180 sati, katkad su im ruke bile lancima vezane nad glavom, a mučili su ih "rektalnim hranjenjem" i "rektalnom hidratacijom" bez ikakve dokumentirane medicinske potrebe.

Izvješće opisuje jedan tajni CIA-in zatvor, lokacija nije otkrivena, kao "tamnicu" u kojoj su zatvorenici u potpunome mraku, neprestano u samici u okovima, bombardiraju ih glasnim zvukovima ili glazbom, a nuždu obavljaju u kantu.

Jedan član al Kaide poznat kao Abu Zubaida mučen je 83 puta simulacijom davljenja koju CIA zove "waterboarding". Na kraju "više uopće nije reagirao", a voda mu je kuljala na otvorena usta. Izvješće kaže da je taj zatvorenik kasnije reanimiran.

Izvješće od više od petsto stranica tek je sažetak velikoga izvješća od šest tisuća stranica koji će ostati tajan. U objavljenome je sažetku i dvjestotinjak stranica povijesti programa ispitivanja i 20 opisa slučajeva ispitivanja točno određenih zatvorenika".

CIA platila Poljskoj

U izvješću se navodi i da je Poljska zaprijetila da će zaustaviti prijevoz zatočenika al Kaide u tajni zatvor CIA-e na poljskom teritoriju, ali da je postala "fleksibilnija" pošto joj je Agencija isplatila veliki novčani iznos.

U poprilično redigiranom izvješću ime zemlje i dobiveni iznos su zacrnjeni, ali je iz detaljnog opisa događaja jasno da se radi o Poljskoj.

Glasnogovornicu aktualne poljske vlade nije se moglo dobiti da komentira navode iz izvješća, navodi Reuters, a glasnogovornik premijera u vrijeme kad je CIA vodila tajni zatvor u Poljskoj u kojem je mučila zatvorenike, Leszeka Millera, nije htio ništa komentirati.

Po jednoj presudi Europskog suda za ljudska prava, CIA je 2002. i 2003. vodila tajni zatvor na sjeveroistoku Poljske, u selu Stare Kiejkuty, i to je bio jedan iz mreže zatvora u Europi i Aziji u kojima se CIA bavila nelegalnim aktivnostima.

To je rezultiralo velikim napetostima u odnosima Varšave i CIA-e pa je Poljska bila spremna otkazati "gostoprimstvo" Agenciji. "Odluka je promijenjena nakon intervencije američkog veleposlanika i pošto je Poljska dobila (zacrnjeno) milijuna dolara", navodi se u senatskom izvješću.

Adam Bodnar, potpredsjednik poljskog Helsinškog odbora, kaže da su tadašnji poljski vlastodršci "za novac izdali poljski ustav i sve vrijednosti koje se u njemu navode". Poljski ustav kaže da nitko ne smije biti podvrgnut torturi ili okrutnom, nečovječnom i ponižavajućem postupku.

Američki predsjednik Obama nazvao je prije objave izvješća poljsku premijerku Ewu Kopacz, ali sadržaj razgovora nije poznat.

Poziv na kažnjavanje

Pripadnicima američke obavještajne službe CIA-e koji su mučili osumnjičenike za terorizam i visokim državnim dužnosnicima Sjedinjenih Država koji su im davali naredbe mora se suditi i moraju biti kažnjeni, rekao je u utorak Ben Emmerson, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma i ljudska prava.

"Sad je vrijeme za djelovanje", rekao je Emmerson nakon što je američki Senat objavio izvješće o CIA-inim metodama ispitivanja zatočenika nakon napada 11. rujna 2001. "Najteže kazne trebaju biti rezervirane za one koji su najviše upleteni u planiranje i navodno odobravanje tih zločina", rekao je UN-ov dužnosnik.

Emmerson, britanski pravni stručnjak za ljudska prava, smatra da vlasti SAD-a trebaju optužiti osumnjičene, ali po međunarodnom pravu, tako da se počiniteljima može suditi u svakoj zemlji u kojoj se nađu.

S tim se slažu i borci za ljudska prava. "Ako ovaj važan proces kazivanja istine ne dovede do progona odgovornih, mučenje će ostati 'politička opcija' za buduće predsjednike", rekao je izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth.

Ravnatelj američkog saveza za građanske slobode (ACLU) Anthony Romero napisao je u komentaru u New York Timesu da Obama mora proglasiti službeni oprost visokim dužnosnicima i ostalima, kako bi jasno pokazao da su ti postupci zločinački i kako bi na taj način pomogao "da američka vlada više nikoga ne muči".

Bez obzira na te pozive, malo je vjerojatno da će doći do nekog kaznenog procesa. Za neka je djela nastupila zastara, a američko ministarstvo pravosuđa nema namjeru provesti ikakvu istragu o onima koja još nisu. Obama je signalizirao da je više zainteresiran da se pobrine da se takve stvari ne dogode u budućnosti, nego da dodatno "kopa" po mračnoj prošlosti.

Sastavljanje izvješća trajalo je godinama, a odnosi se na CIA-in program "privedi, zatvori, ispitaj" koji je odobrio bivši predsjednik George W. Bush nakon 11. rujna 2001. Bush je sam obustavio mnoge dijelove programa prije nego što je napustio Bijelu kuću, a Barack Obama zabranio je mučenje zatvorenika čim je stupio na dužnost.

Skupina bivših dužnosnika CIA-e osporila je međutim nalaze izvješća, tvrdeći da je upotreba ispitivačkih metoda pridonijela sprečavanju terorističkih zavjera, dovela do pronalaska i uhićenja čelnika al Kaide, među kojima u Osame bin Ladena, te spasila na tisuće života.

Izvješće o mučenjima "predstavlja najgori primjer kongresnog nadzora u puno godina", rekli su bivši dužnosnici CIA-e u izjavi.

"Dokumenti će pokazati da je, u trenucima velike prijetnje s kojom je SAD bio suočen, taj program bio učinkovit u spašavanju života Amerikanaca i saveznika, te spriječio još jedan napad s velikim brojem žrtava na američkom teritoriju", rekao je u izjavi bivši direktor CIA-e George Tenet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:24