NESMILJEN LOV

OBJAVLJENA TAJNA ARHIVA POLICIJE Džohar Tsarnaev nije rock zvijezda, on je stvarno lice terorizma

Bio je to nemisljen lov na čovjeka, vjerojatno najveći u povijesti Bostona. Policija i vojska tražila je jednog briljantnog tinejdžera, Džohara Tsarnaeva, koji je međutim sa starijim bratom Tamerlanom, islamskim fundamentalistom i bivšim boksačem, osmislio i 15. travnja ove godine izveo primitivan i ubojiti bombaški napad na posljednjem Bostonskom maratonu.

Svijet su zgrozile slike ubijenih, trkača raznesenih nogu i prestravljene djece. Braća su bježala pred policijom i uzvraćala pucnjevima. Tamerilan je ubijen a Džohara su nekoliko dana kasnije pronašli kako se, teško ranjen i na izmaku snaga, skriva u brodici parkiranoj u dvorištu jedne obiteljske kuće u mirnoj bostonskoj četvrti.

Nekoliko mjeseci nakon što je Džohar uhićen i odveden u bolnicu, u redakciju Boston Magazinea ušetao je policajac, narednik Sean Murphy. Bio je revoltiran naslovnicom Rolling Stonea koji je Džohara, reagirajući na pozitivne portrete koje su o njemu počeli proizvoditi mediji i društvene mreže, prikazao kao rock zvijezdu.

Naslovnica je izazvala veliku pozornost i mnoge osude. Ali Murphy je želio više. Donio je tajne fotografije iz policijske potjere i zamolio urednike da “ljudima pokažu pravo lice terora.”Boston Magazine u novom broju objavljuje cijelu policijsku fotoarhivu o povijesnoj bostonskoj potjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:59