DRAMA U INGOLSTADTU

OKONČANA TALAČKA KRIZA UOČI POSJETA MERKEL Specijalci ranili otmičara i oslobodili taoce

Otmica se događala nekoliko sati uoči planiranog dolaska kancelarke Angele Merkel koja je zbog toga otkazala predizborni skup u tom gradu
 AFP/Getty Images

NOVO 18:44 Talačka kriza u njemačkom gradu Ingolstadtu okončana je u poslijepodnnim satima oslobađanjem dvoje preostalih talaca koji su ostali neozlijeđeni, dok je otmičar u akciji oslobađanja očito zadobio ozljede, javio je njemački tisak.

Kako je javio list Sueddeutsche Zeitung, otmičar koji je uzeo taoce u staroj gradskoj vijećnici Ingolstadta svladan je akcijom posebnih policijskih postrojbi. Otmičar je pritom lakše ozlijeđen, izjavio je glasnogovornik policije.

-----------------------------------------

17:10 Muškarac drži još dvoje talaca nakon puštanja dogradonačelnika Misslbecka. Lokalni mediji su doznali da je na početku talačke krize zatočio četiri osobe, no četvrtu osobu pustio je već ujutro. Radilo se o djelatnici gradske uprave.

-------------------------------------------

15:52 Po riječima bavarskog ministra unutarnjih poslova Joachima Hermanna, kako prenosi Hina, protagonist talačke krize u gradskoj vijećnici Ingolstadta je 24-godišnjak koji je progonio jednu od zaposlenica gradske uprave i zbog toga imao sudsku zabranu pristupa.

------------------------------------------

15:32 Kako otkriva Donaukurier.de, prvi kontakt s otmičarem u Ingolstadtu dogodio se u 9 sati ujutro. Prema riječima gradonačelnika Alfreda Lehmanna, Christian Lösel, gradski vijećnik i gradonačelnički kandidat CSU-a na sljedećim lokalnim izborima, pokušao je dobiti zamjenika gradonačelnika Misslbecka na njegov mobitel. No, na mobitel se javio sam otmičar!

------------------------------------------

14:52 Glasnogovornik policije Hans-Peter Krammerer izvijestio je da je pregovaračka skupina postigla dogovor o oslobađanju zamjenika gradonačelnika Seppa Missblecka. Dodao je i kako je ostalo dvoje talaca ostalo je na milosti naoružanog otmičara, te da se policija boji da bi on mogao upotrijebiti oružje.

------------------------------------------

14:22 - Policija je odbila govoriti o motivima otmičara, a policijski stručnjaci za krizne situacije pokušavaju okončati ovu talačku krizu bez žrtava. Policija je rekla novinarima na mjestu događaja da namjerno ne otkrivaju sve informacije jer postoji mogućnost da počinitelj čita novinske izvještaje putem interneta.

Prema dosadašnjim medijskim izvješćima, vjeruje se da otmičar drži troje talaca - dogradonačelnika Seppa Misslbecka, njegovu tajnicu i gradskog voditelja ureda za žalbe.

-------------------------------------------

14:03 - Policijski glasnogovornik područja Oberbayern Nord Hans-Peter Kammerer rekao je da su u kontaktu s otmičarem, ali on i dalje do sada nije postavio nikakve konkretne zahtjeve.

-------------------------------------------

13:48 - Na mjestu talačke krize u Ingolstadtu trenutno je angažirano ukupno 208 policajaca. Ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann i gradonačelnik Alfred Lehmann održali su konferenciju za medije .

-------------------------------------------

INGOLSTADT - Uoči današnjeg posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel gradu Ingolstadtu zasad neidentificirani muškarac zatočio je nekoliko ljudi u gradskoj vijećnici.

Na trgu ispred Gradske vijećnice njemačka kancelarka Angela Merkel trebala je danas održati predizborni skup

afp

Otmičar do sada nije postavio nikakve zahtjeve.

Policijski glasnogovornik Guenther Beck rekao je da su taoci na drugom katu vijećnice i da je policija u kontaktu su s otmičarem. Njemački mediji prenose kako je dogradonačelnik Ingolstadta Sepp Misslbeck među taocima, ali to policija još nije potvrdila.

Otmičar je naoružan i policija je iz predostrožnosti evakuirala područje oko zgrade vijećnice. Stara gradska vijećnica, jedna od dviju u Ingolstadtu, izgrađena je u 14. stoljeću, a proširena u 19. stoljeću. U njoj su smješteni ured gradonačelnika i njegova zamjenika, nekoliko gradskih službi i turistički ured.

Posjet kancelarke Merkel Ingolstadtu najavljen je za danas, kad je trebala u 17 sati na trgu ispred Gradske vijećnice održati predizborni skup povodom izbora koji se održavaju u Njemačkoj 22. rujna. Skup je zbog ovog incidenta otkazan. Nije utvrđeno ima li talačka kriza ikakve veze s njenom posjetom.

O identitetu otmičara se još nagađa, a više njemačkih medija je izvjestilo da bi se moglo raditi o muškarcu (23) koji je bio uhodio jednu gradsku službenicu (25), te kako je moguće da je pobjegao iz psihijatrijske bolnice gdje je bio smješten. No, Conny Köttner iz uprave klinike Danuvius u Pfaffenhofenu izjavila je da su im svi pacijenti na broju, kako javlja Donaukurier.de .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 05:43