OPTUŽBE ZA SEKSIZAM

'ONA JE DALEKO NAJZGODNIJA TUŽITELJICA U ZEMLJI' Obama se ispričao zbog komentara o prijateljici

Američki predsjednik Barack Obama ispričao se kalifornijskoj državnoj odvjetnici zbog komentiranja njezina izgleda na dobrotvornoj večeri u četvrtak, prenijeli su američki mediji.

Obama je svoju dugogodišnju prijateljicu Kamalu Harris opisao kao "najzgodniju tužiteljicu u zemlji".

Njezin glasnogovornik je izjavio da ona i dalje snažno podržava Obamu, ali nije rekao je li Harris prihvatila njegovu ispriku.

Obamini kritičari smatraju da je njegov komentar primjer teškoća s kojima se žene susreću u obavljanju posla.

Govoreći nakon Harris na dobrotvornoj večeri u Kaliforniji, Obama je rekao da je ona "briljantna, predana i čvrsta. Ona je upravo ono što se traži od svakoga tko se bavi pravosuđem i brine se o tome da svi imaju pošteni tretman".

Potom je dodao: "A usput je i daleko najzgodnija državna odvjetnica u zemlji. Ujedno je sjajna prijateljica i velika potpora svih ovih godina".

Bijela kuća je priopćila da je Obama razgovarao s Harris i ispričao se zbog neugodnosti izazvanih njegovim komentarom.

"Predsjednik u kojem slučaju nije želio umanjiti profesionalne kvalitete i sposobnost tužiteljice", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Dodao je da predsjednik "potpuno razumije izazove s kojma se žene susreću na radnome mjestu i da ih ne treba suditi po izgledu".

Američki mediji i blogeri različito su reagirali na Obaminu izjavu. Neki tvrde da je izjava bila neprikladna, unatoč tome što je tužiteljičin prijatelj i gorljivi zagovornik ženskih prava, ali su drugi stali u njegovu obranu. Komentatorica Washington Posta Jennifer Rubin kaže da su zahtjevi za isprikom bili pretjerani. Ako se treba ispričavati zbog svakog komplimenta kada ga netko ponudi, "onda kvragu i feminizam", napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:44