VRATITE NAM ESTONA

OTET I OTPREMLJEN U MOSKOVSKI ZATVOR Baltičke i skandinavske zemlje traže oslobađanje estonskog časnika

 AFP PHOTO / RAIGO PAJULA / AFP PHOTO / RAIGO PAJULA

TALLINN Šefovi diplomacija baltičkih i skandinavskih zemalja koji su se u petak sastali u Tallinnu kako bi razgovarali o regionalnoj i europskoj sigurnosti, od Rusije su zatražili hitno oslobađanje estonskog policajca kojega je rusko pravosuđe optužilo za špijunažu.

' Eston Kohver u pritvoru je u Moskvi, a u Rusiju je odveden silom', stoji u priopćenju koje su potpisali švedski, finski, danski, estonski, litavski, latvijski i islandski ministar vanjskih poslova te zamjenik norveškoga ministra vanjskih poslova. 'Od Rusije tražimo da odmah oslobodi Estona Kohvera i da mu omogući siguran povratak u Estoniju.'

Kohverovo je oslobađanje u četvrtak zatražio i EU. Europa je zabrinuta jer su ruske tajne službe 5. rujna na estonskom teritoriju blizu granice s Rusijom otele policijskog časnika te ga potom zatočile u Rusiji.

Izaslanstvo EU-a u Moskvi 'u kontaktu je s ruskim vlastima te od njih traži hitno rješenje ovog problema'. Ruska tajna služba FSB izvijestila je o Kohverovu uhićenju na sjeverozapadu Rusije blizu estonske granice.

Tada je, kako su objavili, pokušao izvesti špijunsku misiju. Kod njega su, navode, pronađeni pištolj, streljivo, 5.000 eura i 'posebna oprema za tajna snimanja te materijali koji su očigledno trebali poslužiti u špijunskoj misiji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:26