MISTERIJ LETA 447

Otkriveno što ga je zadržalo: Kapetan Air Franceova zrakoplova u kojem je poginulo 228 ljudi u kritičnom je trenutku bio sa stjuardesom!

Zrakoplov se srušio u Atlantski ocean u jutarnjim satima 1.6.2009.
 AP

U posljednjim kaotičnim trenucima, prije nego se Air Franceov Airbus, let 447, 2009. godine srušio u Atlantski ocean, kapetanu koji je bio na pauzi u tom trenutku, trebalo je više od minute da dođe u kokpit, unatoč tome što su njegova dva kopilota vapila za pomoći, pokazale su snimke iz crne kutije, piše ABC News.

Dva nezavisna izvora rekla su za ABC News da je 58-godišnji kapetan Marc Dubois bio sa stjuardesom Veronique Gaignard koja u tom trenutku nije bila na dužnosti.

Prema riječima Jean-Paula Troadeca, šefa francuskog Biroa za istrage i analize (BEA), Gaignard nije bila dijelom istrage jer agencija nije bila zainteresirana za privatni život pilota. Rekao je i kako ne misli da je pilotova veza sa stjuardesom imala veze s nesrećom.

Podsjetimo, Air France 447 bio je na putu iz Rio de Janiera prema Parizu, 31. svibnja 2009. Zrakoplov se srušio u Atlantski ocean u ranim jutarnjim satima 1. lipnja 2009. Snimke crne kutije dvije godine nakon nesreće otkrile su da je kapetan Dubois napustio kokpit kako bi, prema rasporedu, odspavao. Baš u to vrijeme let 447 uletio je u snažnu oluju koju su ostali zrakoplovi izbjegli.

Prema snimkama, zrakoplovom je upravljao 32-godišnji Cedric Bonin, pilot koji je u svom radnom vijeku imao nešto manje od 5 tisuća sati letenja, no nikad se prije nije našao u ovako opasnoj situaciji.

"Čini se kako piloti nisu shvatili u koliko opasnoj situaciji se nalaze", rekao je Troadec.

Kopiloti su par puta zazvali kapetana u pomoć prije nego se on vratio u pilotsku kabinu.

"Što se događa?", čuo se na snimci Duboisov glas.

"Ne znam što se događa", odgovorio je jedan od kopilota.

"Imam problem...Ništa se više ne prikazuje", rekao je Dubois.

Kopilot Cedric Bonin mislio je kako su se instrumenti pokvarili. Bio je zbunjen i priupitao je "Idemo li prema dolje?", pa je naglo podignuo avion.

Svih 228 putnika i posada su poginuli. Francuska Agencija za istrage i analize će o istrazi konačno izvijestiti 5. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:18