RODŽDA FELAT

OVA ŽENA ZAPOVIJEDALA JE VOJSKOM KOJA JE DOKRAJČILA ISLAMSKU DRŽAVU Revolucionarka čiji su uzori Napoleon i Bismarck strah je i trepet džihadista

 
Kurdska zapovjednica Rodžda Felat
 Reuters

Sirijske demokratske snage (SDF) podigle su jučer zastavu na stadionu u Raki, čime je simbolično označeno oslobađanje tog grada od terorističke skupine Islamska država (IS). Danas je i procurila snimka kako posljednji džihadisti izlaze iz bolnice i ukrcavaju se autobuse koji će ih odvesti u nepoznato...

Operaciju, u kojoj je sudjelovalo 15.000 vojnika, kao glavna zapovjednica vodila je Rodžda Felat, Kurdkinja koja je u redovima YPG-a od 2012. godine i početka oružanih sukoba nakon širenja Arapskog proljeća na Siriju. Riječ je 36-godišnjoj ženi koja ne krije da joj je prvi, glavni cilj “osloboditi kurdske i sve sirijske žene spona i kontrole tradicionalnog društva”.

Tek potom dolazi oslobađanje cijele Sirije od terorizma i tiranije. Jer, kurdsko je društvo, a i sirijsko, izuzetno patrijarhalno. Rat koji ga je potresao naletom terorista uzdrmao je tu strukturu jer su žene, a počelo je u sirijskom gradu Kobaneu (Rodžda se i ondje borila) koji se mjesecima odupirao napadima bolje naoružanih i brojnijih pripadnika IS-a. Žene su se prvo pokazale jednako hrabrim i sposobnim ratnicama - kao da je netko mislio da bi moglo biti drukčije - a zatim se pokazalo da su strah i trepet za IS-ovce jer su bili uvjereni da neće u raj ako ih ubije žena: to je nečasno za “ratnika” - koji kod kuće seksualno i na sve druge načine zlostavlja robinje koje je “zaradio”.

Ubrzo su IS-ovi ideolozi, skriveni pod krinkom propovjednika, shvatili koja opasnost leži u takvom učenju pa su ga promijenili nakon čega su i ženske pešmerge postale sve češće žrtve IS-ovaca. Često je razgovarala za svjetske medije koji su je pitali i za spolni život. Naime, pojavila se priča da su se kurdske ratnice zavjetovale na spolnu čistoću sve do pobjede nad IS-om. A riječ je o ukupno oko 10.000 ratnica u redovima YPG-a koje imaju i svoj akronim - YPJ. Rodžda je na pitanje je li udana odgovorila diplomatski (nije tu isključena i politička karijera):

- Sve su sirijske obitelji moja obitelj. Kamogod odem, nađem svoje ljude koji me dočekaju s ljubavlju.

Rojda Felat, commander of a U.S.-backed operation by Kurdish and Arab fighters to capture the Syrian city of Raqqa, stands with fellow fighters near the Taqba Dam, west of Raqqa, Syria March 30, 2017. Picture taken March 30, 2017. To match Interview MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA REUTERS/Rodi Said - RC13EFE2FDD0
REUTERS

I dodala kako će nakon ovog rata žene imati vitalnu ulogu u upravljanju i vođenju društva.

Londonski The Times je objavio kako je Rodžda Felat “revolucionarna feministica” koja se za vojne operacije inspirira djelovanjem Bismarcka i Napoleona iz europske povijesti, te velikog kurdskog vojskovođe Saladina. Njezini rezultati pokazuju da je od svojih uzora uistinu uzela ono najbolje. A kad je riječ o politici, u razgovoru za Al-Monitor nije dala niti jednu spornu izjavu.

Dec16 - SYRIE - ROJAVA - Portrait de Rojda Felat, la chef des opérations YPG sur Raqqa, à Ain-Issa, zone située à quelques kms du bastion djihadiste. / SYRIA ROJAVA AIN-ISSA district / Portrait of Rojda Felat, the commander of the YPG for the Raqqa operations.
Reuters

Kad ju je novinar pitao o strahovima lokalnog stanovništva da bi Kurdi mogli ostati u Raki, odgovorila je: “Ljudi u regiji znaju da nismo došli ostati niti nametnuti svoju kontrolu. Ovdje smo samo da oslobodimo kraj i zaštitimo naš nebranjen narod od IS-a. U svim pokrajinama koje oslobodimo odmah se formira lokalno vijeće koje upravlja gradovima u kojima nikad ne ostaje vojska”. Tu je pak za nju temeljno učenje osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Abdullaha Öcalana: odbacivanje separatizma i nacionalizma u ime “demokratske autonomije” i “libertarijanskog socijalizma”. Njezin je doprinos oslobađanje muškaraca od strane žena.

Do prošle je godine sudjelovala u tajnim operacijama. Stalno je prate dvije tjelohraniteljice. Jer, IS nije uništen. A Rodžda Felat im je arhineprijatelj, no ne samo njima.

Reuters
Kurdska zapovjednica Rodžda Felat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:29