SKANDAL NA EAST RIVERU

'OVO JE NEPODNOŠLJIVO! ZABRANITE ALKOHOL NA UN-OVIM SASTANCIMA' Amerikanci traže raspravu zbog pijanih diplomata

Zgrožen pijanim diplomatima koji ometaju rad ostalima, američki predstavnik pri UN-u Joseph Torsella pozvao je da se na službene rasprave zabrani ulazak pijancima.

Torsella pritom nije tražio da se alkohol potpuno izbaci iz UN -ova nebodera u New Yorku: čašica ili dvije ne smeta, ali nemojte baš padati po podu, poručio je predstavnik najjače svjetske sile u sjedištu UN-a.

Hvalevrijedni običaji

- Ovdje su uvijek vrijedili dobri i hvalevrijedni običaji da poneko piće pomaže pregovorima, ali ja sad ne govorim o diplomatima koji su popili jedno piće u baru - s neočekivanom temom obratio se Amerikanac diplomatima usred rasprave na sjednici UN-ova Odbora za proračun.

- Nije problem u tome što će netko popiti čašu vina nakon ručka ili aperitiv prije, nego u teškom opijanju - upozorio je Torsella, zgrožen “cirkusom” u koji se pretvaraju Ujedinjeni narodi zbog neodgovornih delegata.

Kao ilustraciju sramotnog stanja u koje je zapao UN zbog neozbiljnih diplomata ljubitelja čašice, zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u spomenuo je diplomata koji se usred pregovora srušio zbog trovanja alkoholom. I drugi su se sjetili tog slučaja, no novinarima koji prate rad UN-ovih tijela nisu odali ime pijanca ni zemlju koju je predstavljao. Zna se samo da je riječ o jednoj od razvijenijih zemalja svijeta.

- Sačuvajmo šampanjac za proslavu kad završimo s ovom raspravom, i posvetimo se onome zbog čega smo ovdje - poručio je američki diplomat. France Presse prenosi da je jedan diplomat svojedobno izazvao prekid sjednice jer je bio toliko pijan da je tresnuo o pod. U drugom je slučaju početak zasjedanja kasnio jer se zapisničar pojavio na poslu toliko pijan da su mu morali hitno naći zamjenu. No, Obamina administracija ne zalaže se za prohibiciju.

- Naš je prijedlog da se dvorane za pregovore proglase zonom zabranjenom za pijance - poručio je Torsella u ime SAD-a.

Većina se opusti

Foreign Policy Magazine piše da je Torsella javno iznio ono što je zapravo općepoznato: rasprave o proračunu, poput ove koja je ovaj tjedan počela pred Odborom za financije UN-a, traju danima i noćima jer se diplomati žure završiti posao do Uskrsa. To znači da su diplomati navikli praviti zalihe alkohola kako bi preživjeli tu trotjednu gnjavažu: Francuzi nose vino, Kanađani viski, a Rusi votku. Kad 20 sati svakodnevno provode zajedno, normalno je da ih se većina opusti.

Odbor za proračun upravo je nakon dvomjesečne božićne pauze nastavio raspravu o izvješću glavnog tajnika UN-a o proračunskoj potrošnji.Predstavnici 193 članice UN-a u Odboru za financije raspravljaju kako smanjiti troškove osoblja mirovnih misija po kriznim žarištima širom svijeta, ali i troškove putovanja UN-ove administracije. Naime, u jeku krize i opće štednje UN je samo na avionske karte osoblja tijekom 2010. i 2011. potrošio 575 milijuna dolara. Točnije, devet puta više nego što su smjeli prema odobrenom proračunu.

Kad se zbroje troškovi letenja pripadnika UN-ovih mirovnih misija, ispada da su UN-ovci u te dvije godine dali 769 milijuna dolara avionskim kompanijama - gotovo isto koliko koštaju najveće UN-ove mirovne misije, poput onih u Kongu i Sudanu.

Sate u avionu oduzmite od dnevnica!

Pripadnici UN-a dosad su imali pravo letjeti prvom i najskupljom avionskom klasom ako je let trajao dulje od devet sati. Ovaj je tjedan zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Joseph Torsella zatražio da se UN-ov pravilnik o avionskim putovanjima izmijeni i uskladi s pravilima za službena putovanja američkih državnih službenika: ako se to usvoji, na svakom letu koji traje manje od 14 sati, UN-ovci će se morati stiskati s običnom rajom u ekonomskoj klasi. Kako bi se smanjili troškovi letenja, devet puta veći od predviđenih proračunom, Torsella je prenio američki zahtjev da se UN-ovcima smanje dnevnice, odnosno da im se ne plaćaju za vrijeme koje su proveli u avionu.

- Mi ne možemo dopustiti niti ćemo tolerirati takvo nečuveno rasipništvo! Rupe u propisima koje to dopuštaju moraju odmah biti ispravljene - poručio je američki diplomat.

Osim toga, zatražio je popis svih koji su tražili dozvolu da se suprotno propisima voze prvom klasom, i na kraćim letovima, jer je broj takvih zahtjeva porastao 60 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:46