SIMBOL MOSTARA

‘Ovu snimku nikad niste vidjeli, bila je kod Praljka‘: Objavljeno kako su HVO i HV srušili Stari most

Donosimo ekskluzivne snimke koje smo otkupili od bojovnika HV-a, navodi mostarski muzej

Rušenje Starog mosta

 YouTube

Stari most, simbol grada na Neretvi, srušen je u 10 sati i 16 minuta 9. studenoga 1993. godine nakon višednevnog granatiranja teškim artiljerijskim projektilima s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se nalazili na okolnim brdima iznad Mostara.

Na 30. obljetnicu rušenja simbola Mostara obavljena je nova, dosad neviđena snimka pada Starog mosta: “Donosimo ekskluzivne snimke koje smo otkupili od bojovnika HV-a”, poručili su iz Mostar Memorial & Museum na svojim društvenim mrežama.

Kako navode na snimci, videozapis je bio u posjedu pokojnog Slobodana Praljka, bivšeg generala HVO-a kojeg je sud u Haagu 2017. osudio zbog ratnog zločina, ali i njemu bliskih ljudi. Snimka traje 28 minuta i zabilježeno je 59 projektila ispaljenih s položaja HVO-a i HV-a, navodi Mostar Memorial & Museum.

Granatiranje Starog mosta počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. studenoga 1993. godine. Obnova Starog mosta, koju su financirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:47