ENORMAN TROŠAK

'PA TO KOŠTA 4 MILIJARDE DOLARA, OTKAŽITE NARUDŽBU!' Trump na Twitteru napisao da ne želi novi Air Force One i srušio cijenu Boeingovih dionica

Air Force One i Donald Trump
 Kevin Lamarque / Brendan McDermid / REUTERS

Izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je na Twitteru objavio da želi srezati državne troškove tako što će otkazati narudžbu za novi predsjednički avion Air Force One koji bi trebao prevoziti buduće predsjednike, piše BBC.

- Boeing gradi potpuno novi 747 Air Force One za buduće predsjednike, ali troškovi su izvan kontrole, više od 4 milijarde dolara. Otkažite narudžbu! - napisao je Trump.

Američka vlada ima ugovor s Boeingom da izgradi dva nova zrakoplova koji će letjeti pod oznakom Air Force One, a očekivalo se da predsjednici njima počnu letjeti 2024. godine, što znači da bi Trumpa eventualno zapali u posljednjoj godini drugog mandata, pod uvjetom da ga osvoji. Za razliku od izabranog predsjednika Ratno zrakoplovstvo SAD-a želi da novi avioni čim prije uđu u redovnu službu, budući da su popravci na aktualnim avionima preskupi.

Odmah nakon objave, dionice Boeinga pale su za 1 posto.

Kevin Lamarque / REUTERS
Air Force One

Dopisnica BBC-ja iz New Yorka Zoe Thomas piše da Trump bez sumnje može otkazati narudžbu za nove letjelice, ali na taj bi način država mogla izgubiti 170 milijuna dolara iz inicijalnog ugovora koji je potpisan s Boeingom u svrhu razvoja novih predsjedničkih zrakoplova.

Vlada je zasad procijenila da bi novi zrakoplovi porezne obveznike ukupno koštali 3.2 milijarde dolara, ali valja napomenuti da se planirani budžet u takvim ugovorima često prekorači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:53