SIRIJA SE MIJENJA IZ TEMELJA

POČETAK CIJEPANJA SIRIJE? Kurdi najavili formiranje 'federacije' svojih autonomnih teritorija: 'Samo je pitanje dana kada ćemo to učiniti'

 Reuters

Područje na sjeveru Sirije koje kontroliraju Kurdi uskoro bi se moglo proglasiti federacijom, tvrde kurdski mediji. To područje će se zvati Federacija Sjeverne Sirije i predstavljat će sve etničke grupe koje žive u njoj.

- U sklopu federalnog sistema bit će tri autonomna područja koja su uspostavila kurdske grupe još prije dvije godine. Na taj način biti će proširen okvir samouprave koju su formirali Kurdi i ostali - rekao je Idris Nassan za AP, jedan od čelnika autonomnog područja u Kobaneu.

Sirijski Kurdi drže pod kontrolom područje oko 400 kilometara koje se nalazi na samoj granici sa Turskom, ali i jedan dio područja na sjeverozapadu zemlje.

Kurdska milicija pokazala se jako efektivnom u ratu protiv terorističkih grupa u Siriji i Iraka, pogotovo protiv Islamske države. Njihova pobjeda u gradu Kobaneu možda je bila i prekretnica cijelog rata. Ipak, do formiranja države Kurdistan (još) neće doći, zasada će se kurski šefovi zadovoljiti autonomnom regijom.

- Proglašenje federacije je pitanje dana. Možda ćemo to učiniti još danas. Separacija Zapadnog Kurdistana nije opcija, ostajemo u sastavu Sirije - rekao je Salam Ali, predstavnik Kurdske demokratske partije.

- Nadam se da će neke etničke grupe krenuti našim putem. Možda je to ključ mira u Siriji.

Ovaj potez najviše je naljutio Turke koji pripadnike Kurdistanske radničke stranke smatraju teroristima. Turski ministar vanjskih poslova izjavio je da Ankara odbija bilo kakav potez koji bi ugrozio cjelovitost Sirije.

- Sirijski narod mora sam odlučiti o izvršnoj i administrativnoj strukturi Sirije u skladu s novim ustavom koji će biti formuliran u procesu političke tranzicije. Ovakvi jednostrani potezi nemaju nikakvu pravnu valjanost…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:56