ZASTARJELI SUSTAVI

Poljski predsjednik podupire vlastiti proturaketni štit

 AP

VARŠAVA - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski zauzima se za to da njegova zemlja uspostavi vlastiti proturaketni štit koji bi bio dio zajedničke NATO-ve proturaketne obrane u Europ i, što bi zamijenilo nikad ostvareni projekt administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, izjavio je Komorowski u razgovoru za poljski magazin "Wprost".

Komorowski je uvjeren da Poljska mora investirati u moderni proturaketni sustav, on smatra da nema smisla odvajati velike iznose za vojnu tehniku ako ona ne pruža zaštitu od napada.

"Danas imamo zastarjele sustave koji su sve manje prikladni za obranu zemlje", rekao je poljski predsjednik.

List "Rzeczpospolita" objavio je u ponedjeljak izjavu voditelja ureda za nacionalnu sigurnost Stanislawa Kozieja, koji smatra da je sustav što ga predlaže Komorowski u skladu s elementima raketnog štita što su ga Amerikanci trebali do 2018. postaviti u Poljskoj i drugim članicama NATO-a. Američki sustav osmišljen je iz američke perspektive i samo bi dijelom štitio poljski teritorij, jer ne osigurava dovoljnu razinu obrane, tvrdi Koziej.

I predstavnici poljske vlade i oporbe reagirali su pozitivno na Komorowskovljevu inicijativu.

Predsjednik parlamentarnog odbora za obranu Stefan Niesiolowski smatra da Poljska raspolaže tehničkim mogućnostima potrebnima za stvaranje takvog sustava. Ministar financija mora utvrditi može li država to financirati, izjavio je Niesolowski za list "Gazeta Wyborcza".

I bivši zamjenik ministra vanjskih poslova u nacionalno-konzervativnoj vladi Witold Waszczykowski, koji je vodio pregovore o postavljanju američkog štita u Poljskoj, izjavio je za taj list kako je potreba izgradnje vlastitoga raketnog štita sama po sebi razumljiva.

"Ako se u Poljskoj i u drugim zemljama postavi američki NATO-ov sustav, njemu se treba pridodati proturaketni štit s raketama kratkog i srednjeg dometa", rekao je Waszczykowski.

Komorowski je u spomenutom razgovoru izjavio i kako smatra da je Poljska pogriješila odugovlačenjem pregovora sa SAD-om o postavljanju elemenata američkog raketnog štita. Time je neizravno kritizirao predsjednika vlade Donalda Tuska, člana desno-liberalne vladajuće Građanske platforme, s kojim je Komorowski politički povezan. Tuskova je greška u tome što u pregovorima nije uzeo u obzir politički rizik od promjene na čelu SAD-a, smatra poljski predsjednik.

Pregovori o elementima američkog proturaketnog štita u Poljskoj počeli su sredinom svibnja 2007. Tuskov je kabinet zauzvrat od Amerikanaca tražio snažan angažman Washingtona pri moderniziranju poljskih oružanih snaga. Poljska je primjerice tražila da joj SAD isporuči rakete te da joj ponudi program pomoći za vojsku u visini 20 milijardi dolara.

Prema diplomatskim izvorima, program moderniziranja poljskih oružanih snaga, što su ga Amerikanci podastrijeli u travnju 2008., Poljacima nije bio dovoljan, što je dovelo do odugovlačenja pregovora.

U rujnu 2009. američki predsjednik Barack Obama izjavio je da odustaje od postavljanja američkog proturaketnog štita u Europi, nakon što je Rusija snažno kritizirala te planove.

Ta je odluka američkog predsjednika tada u Poljskoj izazvala čuđenje, a kao alternativu Obama je bio ponudio osmišljavanje mobilnog proturaketnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:19