OPASAN SAVEZ

Posjet koji je otkrio svu nemoć Rusije: Šojgu neugodno hvalio diktatora, čak mu je ponudio šansu za - zaradu!

Šojguov posjet predstavlja novi korak u formiranju revizionističkog bloka u kojem su, uz Rusiju i NR Kinu, Islamska Republika Iran i DPRK

Sergej Šojgu i Kim Jong-un

 Str/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u četvrtak da su Novom Zelandu otvorena vrata uključivanja u vojni sporazum AUKUS za razvoj i nabavu oružja, koji su sklopili Australija, Velika Britanija i SAD, piše Reuters.

Kim Jong Un, čelnik Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), sastao se u četvrtak s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom te su obje strane potvrdile da će nastaviti jačati veze, priopćila je državna mreža KCNA.

Slika je to Pacifika danas koju određuju nemoć Rusije da poveća opseg saveznika i sve veći interes demokracija da se povežu sigurnosnim sporazumima zbog prijetnje koju predstavlja prije svega Narodna Republika Kina, ali i Rusija.

image

Sergej Šojgu i Kim Jong-un

Str/Afp

DPRK je otvorila vrata stranim izaslanstvima i tu su prigodu iskoristile dvije, iz Beijinga/Pekinga i Moskve. Posjet se poklopio s izložbom naoružanja koje proizvodi zatvorena zemlja na sjeveru Korejskog poluotoka. Šojgu je vidio posljednju generaciju izviđačkih besposadnih letjelica Sjeverne Koreje kao i najveće nuklearne projektile, uključujući interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-18 na čvrsto gorivo, koju je Sjeverna Koreja ovog mjeseca ispalila u vode između Korejskog poluotoka i Japana.

‘Borbeno prijateljstvo‘

Evo kako o posjetu Šojgua i delegacije piše KCNA: "Šojgu je poštovanom drugu Kim Jong Unu ljubazno prenio pismo s potpisom ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina. Prisjećajući se s dubokim emocijama povijesti duboko ukorijenjenog prijateljstva DNRK-a i Rusije, u razgovoru su razmijenili ocjene i mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa u području nacionalne obrane i sigurnosti, o regionalnom i međunarodnom sigurnosnom okruženju te postigli konsenzus pogleda na njih." Kako ne bi bilo dvojbe o sadržaju sastanka, agencija piše da je "razgovor protekao u srdačnoj atmosferi prožetoj borbenim prijateljstvom" (koristim službeni korejski prijevod na engleski). Zaključak: "Sastanak Kim Jong Una i Sergeja Šojgua u važnom trenutku služi kao osobita prilika daljnjem razvoju strateških i tradicionalnih odnosa DPRK-a i Rusije kako to zahtijeva novo stoljeće i daljnje produbljivanje i jačanje strateške i taktičke te suradnje dviju zemalja u području nacionalne obrane i sigurnosti kako bi se nosile s regionalnim i međunarodnim sigurnosnim okruženjem koje se neprestano mijenja."

image

Sergej Šojgu i Kim Jong-un

Str/Afp

TASS piše da je ruski ministar obrane naglasio da je "interakcija dviju zemalja porasla u poslijeratnom razdoblju (misli se na Korejski rat). Posjeti ratnih brodova, službeni posjeti visokih obrambenih dužnosnika, razmjene delegacija na radnoj razini i obuka osoblja pridonijeli su održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku". Šojgu je naglasio kako je Sjeverna Koreja važan partner Rusije s kojom je povezuje zajednička granica i bogata povijest suradnje. Na banketu je, izvijestila je agencija Yonhap, ruski ministar obrane pohvalio sjevernokorejsku vojsku kao "najmoćniju na svijetu". Kim voli takve izljeve koji jačaju njegovu važnost.

Nije Šojgu došao sam

The Financial Times prenosi da su u ruskom izaslanstvu bili i predstavnici ukrajinskih oblasti, Luhanske i Donecke, koji s domaćinima razgovaraju o angažmanu radnika iz DPRK na obnovi. Model je to kojim režim Kim Jong Una zarađuje novac jer zemlja u kojoj rade plaća izravno Pyongyangu. Radnici dobiju koliko im režim odluči dati, gotovo ništa.

image

Kim Jong-un i Sergej Šojgu

Str/Afp

Šojguov posjet predstavlja novi korak u formiranju revizionističkog bloka u kojem su, uz Rusiju i NR Kinu, Islamska Republika Iran i DPRK. Blok je to koji se protivi postojećem globalnom poretku smatrajući da je usmjeren protiv njih: Iran i DPRK su pod sankcijama UN-a, Rusiju su pod oštar režim restrikcija stavili SAD i EU. Temeljna poveznica bloka uzajamna je pomoć u izbjegavanju sankcija u čemu je Teheran uspješan, a slijedi ga Pyongyang. Rusija brzo uči od jednih i drugih i s NR Kinom sudjeluje u kršenju sankcija nametnutih Koreji između ostalog pretovarom brodova na otvorenom moru.

Na umu treba imati da Moskva ne podržava stvarno nuklearni program DPRK jer ga smatra opasnim po Pacifik, ali je sada, zbog agresije Ukrajine, prisiljena na jačanje suradnje jer Kim ima zalihe streljiva potrebnog Rusiji na frontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:15