POVLAČENJE SVETOG OCA

POSLJEDNJI ANGLEUSU BENEDIKTA XVI. U Vatikanu se očekuje oko 200.000 vjernika

 AFP

RIM - Deseci tisuća ljudi očekuju se u nedjelju u podne na Trgu svetog Petra povodom posljednjeg angelusa u pontifikatu Benedikta XVI., objavio je Vatikanski radio.

Papa Benedikt XVI. odriče se svoga pontifikata u četvrtak u 20 sati. U subotu je imao posljednji sastanak sa svećenicima u Rimskoj kuriji i odradio je posljednju državničku obavezu, primivši u oproštajni posjet talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana.

Vatikanski radio objavio je da se na Trgu svetog Petra u povodu posljednjeg angelusa s prozora Apostolske palače ne očekuje manje od 200 tisuća ljudi.

Rimska policija pojačala je sigurnost u i oko Vatikana. Na raspolaganju vjernicima bit će dvije pokretne bolnice i stotine volontera. Te mjere poslužit će i kao priprema za posljednju opću audijenciju Benedikta XVI. u srijedu, dan prije napuštanja dužnosti.

Posljednji dani Papina pontifikata protječu u napetoj atmosferi potaknutoj pisanjem talijanskih medija o korupciji, krađama i homoseksualnim lobijima u Vatikanu. Sveta Stolica u subotu je optužila talijanske medije da šire "lažne i štetne" informacije te je osudila žaljenja vrijedan pokušaj utjecaja na kardinale koji će se idući mjesec sastati na konklavama kako bi izabrali novoga Papu. Pisanje talijanskih medija vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi ocijenio je neistinitim i klevetničkim naklapanjem.

U međuvremenu, u dirljivom posljednjem državničkom susretu uoči odreknuća 28. veljače Papa je u subotu primio talijanskog predsjednika Napolitana, koji i sam također uskoro odlazi s dužnosti, i poručio mu da će "moliti za Italiju". Napolitano je Papi izrazio zahvalnost talijanskog naroda na bliskosti u brojnim ključnim trenucima i na njegovim najvišim moralnim kriterijima, kao i na privrženosti kojom je obavljao svoju funkciju.

Prije toga Papa je po zadnji put primio kardinale i ostale dužnosnike Rimske kurije. Zahvalio im je na osmogodišnjoj suradnji tijekom koje su, kako je rekao, zajedno s njim "s velikom pažnjom, ljubavlju i vjerom" nosili teret obveza nasljednika svetoga Petra i poručio im da će s njima ostati "duhovno blizak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:53