ŠOK U KONGRESU

POZNATI AMERIČKI POLITIČAR BORI SE ZA ŽIVOT Napadač ubijen, imao je 66 godina, mrzio je Trumpa: 'Vrijeme je da uništimo i njega i njegovu družinu'

Predsjednik Donald Trump posjetio je u srijedu navečer, zajedno sa suprugom Melanijom, ranjenog Scalisea u bolnici te nakon toga na Twitteru poručio kako je Scalise “pravi borac”
Steve Scalise
 Joshua Roberts / REUTERS

Kongresnik Steve Scalise, republikanac iz Louisiane, u kritičnom je stanju nakon što je u srijedu ranjen na bejzbolskom igralištu.

Prve su informacije govorile da je lakše ranjen u nogu, ali stanje se zakompliciralo. Kongres je danas nastavio s radom, a u kuloarima se pričalo kako je jako dobro da je Scalise imao naoružanu pratnju jer bi se inače trening za redovitu godišnju dobrotvornu utakmicu protiv demokrata pretvorio u krvoproliće.

Sanders zgrožen

Napadač je identificiran kao James Hodgkinson (66), a preminuo je od rana koje su mu zadali pripadnici službe sigurnosti. Riječ je o osobi koja je u predizbornoj kampanji podržavala Bernieja Sandersa - koji se odmah ogradio od incidenta i rekao da se nad njim gnuša - a kasnije na društvenim mrežama objavljivao poruke prepune mržnje protiv Trumpa i drugih republikanaca: “Vrijeme je da uništimo Trumpa i njegovu družinu”, napisao je u ožujku. Napad je pripremao: njegova je supruga rekla da se prije dva mjeseca preselio u Alexandriju u saveznoj državi Virginiji, blizu glavnoga grada, a potvrđeno je da je nekoliko tjedana proveo u blizini igrališta na kojem je kasnije pokušao pobiti republikanske zastupnike.

Napad na sve nas

Zastupnici su pozvali na novi dijalog kako bi se smanjila visoka temperatura na političkom prostoru izazvana sporovima između dviju stranaka što u Americi traje već dulje vrijeme, a sad je, čini se, kulminiralo. Predsjednik kongresa Paul Ryan i liderica demokrata Nancy Pelosi pozvali su na jedinstvo, a Ryan je izjavio da je “napad na jednog od nas napad je na sve nas”.

Scalise je treći republikanac po hijerarhiji u Kongresu, “whip” (bič), što donekle odgovara šefu zastupničkog kluba u europskom parlamentarnom sustavu. U zastupničkom domu je od 2008. godine i zagovornik je prava na nošenje oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:18