16 GODINA SKRIVANJA

Predao se bivši član japanskog kulta: Otrovnim plinom 1995. u tokijskom metrou njegova sekta ubila 12 ljudi

Makoto Hirata, 46, koji se na policijskoj se tjeralici nalazio od svibnja 1995., pojavio se u jednoj policijskoj postaji u Tokiju samo nekoliko minuta prije Nove godine

TOKIO - Bivši član japanskog kulta smaka svijeta koji je 1995. godine sudjelovao u smrtonosnom terorističkom napadu na tokijsku podzemnu željeznicu predao se vlastima nakon više od 16 godina provedenih u bijegu. Makoto Hirata, 46, koji se na policijskoj se tjeralici nalazio od svibnja 1995., pojavio se u jednoj policijskoj postaji u Tokiju samo nekoliko minuta prije Nove godine.

Kao razlog predaje naveo je želju da se završi njegovo višegodišnje bježanje i skrivanje. On je jedan od tri člana bivšeg kulta Aum Shinri Kyo koji još uvijek u bijegu nakon počinjenih zločina.

Osnivač kulta, Shoko Ashara, pravim imenom Chizuo Matsumoto, osuđen je na smrtnu kaznu 2006 .

U simultanim napadima otrovnim plinom sarinom na pet vlakova tokijske podzemne željeznice tijekom najveće gužve 20. ožujka 1995. preminulo je 12 osoba, a više tisuća je završilo u bolnici. Ti su napadi srušili sliku javnosti o Japanu kao sigurnoj zemlji.

Hirata je uhićen odmah nakon što se predao. Osumnjičen je i za sudjelovanje u otmici jednog činovnika u Tokiju, također 1995. Sumnja se Hirata, koji se kultu pridružio 1987., sudjelovao i u pucnjavi na šefa japanske policije 1995.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:49