RACIJE ŠIROM NJEMAČKE

Preko Telegram kanala organizirali napade, nudili pomoć ‘žrtvama države‘: U središtu istrage je Johannes M.

- Islamisti i antisemiti se ovdje ne smiju osjećati sigurno, poručila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser

Njemačka policija u četvrtak je provela dvije odvojene racije

 Odd Andersen/Afp

Njemačka policija u četvrtak je provela dvije odvojene racije, jednu protiv pristaša Hamasa i Samidouna, a drugu protiv tzv. Građana Reicha, Reichsbürgera, ekstremno desne organizacije koja ne priznaje sadašnju njemačku državu.

U Berlinu i još tri savezne države pretraženo je 15 objekata povezanih s palestinskim Hamasom i udrugom Samidoun. Oko 90 policajaca jutros je pretražilo stanove 50-godišnjaka u Münsteru i 48-godišnjaka u Bochumu, osumnjičenih da su "značajno uključeni u organizacijske procese Hamasa". U Berlinu je više od 300 policajaca sudjelovalo u pretrazi 11 objekata: sedam vezanih uz Hamas, a četiri uz udrugu Samidoun, prenosi ARD. Prema informacijama javnih servisa NDR-a i WDR-a, pretresi u Berlinu bili su među ostalim usmjereni i na Palestinsku zajednicu Njemačke (PGD). Većina članova te udruge smatra se pristašama Hamasa. Udruga je redovito pozivala na demonstracije podrške Palestini, gdje bi se čule antisemitske poruke, a ponekad je bilo i sukoba s policijom. Postoji sumnja da je PGD ogranak Hamasa i da ga stoga treba zabraniti, prenosi Tagesschau.

Prazan pištolj

"Nastavljamo našu dosljednu akciju protiv radikalnih islamista", poručila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. "Islamisti i antisemiti se ovdje ne smiju osjećati sigurno", istaknula je. Ministarstvo je 2. studenoga zabranilo djelovanje Hamasa i međunarodne mreže Samidoun - Mreže palestinske solidarnosti u Njemačkoj. Njemački Savezni ured za zaštitu ustava procjenjuje da Hamas u Njemačkoj ima oko 450 pripadnika. Istodobno je u osam njemačkih saveznih država provedena racija protiv Reichsbürgera, pod optužbom za stvaranje zločinačke organizacije. Oko 280 policijskih službenika pretraživalo je kuće i stanove u Bavarskoj, Baden-Württembergu, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Schleswig-Holsteinu, Brandenburgu, Hamburgu i Donjoj Saskoj. Akciju je nadgledalo tužiteljstvo u Münchenu, prenosi Spiegel Online.

Više nego lani

Zaplijenjena su računala, pametni telefoni i jedan prazan pištolj. Istraga je započela motrenjem nekoliko kanala društvene mreže Telegram, gdje su pripadnici subverzivne skupine nudili pomoć "žrtvama države".

Prema državnom odvjetništvu, preko kanala Telegrama organizirali su masovne napade telefonom i e-mailovima na državne institucije kako bi ih prisilili da donose odluke u interesu pripadnika skupine. U središtu istrage je Johannes M., 58-godišnjak iz Olchinga u Bavarskoj, koji je vodio te Telegramove kanale, otkriva Spiegel. Uhićen je u studenome 2021., protiv njega je pokrenut postupak za udruživanje u zločinačku organizaciju, pobunu i korištenje sile, a postupak je još u tijeku.

Münchensko javno tužiteljstvo priopćilo je da je identificiralo brojne osumnjičene članove zločinačke organizacije. Prema informacijama Spiegela, trenutačne istrage prvenstveno ciljaju na M.-ove pristaše. U četvrtak su pretraženi domovi 20 osoba. Građani Reicha ne priznaju Njemačku i njezine demokratske strukture. Savezni ured za zaštitu ustava izbrojao je 2022. oko 23.000 ljudi diljem Njemačke kao dio scene Građana Reicha i Selbstverwaltera, odnosno "samoupravljača", 2000 više nego prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:30