POLITIČKA EMANCIPACIJA

Prvi puta u povijesti Egipta žena će postati potpredsjednica države

Morsijev izborni protivnik i posljednji premijer svrgnutog Mubaraka napustio je zemlju
 AP

KAIRO - Mohamed Morsi, prvi demokratski izabran predsjednik u povijesti Egipta , za dvoje od svojih zamjenika tj. potpredsjednika države postavit će ženu i kršćana, izjavio je njegov politički savjetnik Ahmed Deif u razgovoru s Christiane Amanpour za CNN.

- Prvi puta u egipatskoj povijesti – i to ne samo modernoj, već u čitavoj povijesti Egipta – jedna će žena zauzeti takvu poziciju, rekao je Deif. Kao potpredsjednica države, ona neće predstavljati samo određeni interes ili određenu sektu, već će imati realnu političku moć i ulogu u savjetovanju predsjedničkog kabineta o kritičnim pitanjima.

Istovremeno s ovom odlukom, Upravni sud u Kairu ukinuo je odredbu koja je vojsci i tajnim službama dopuštala uhićenja civila bez naloga, uvedenu pred izbore . Usto, zemlju je napustio Ahmed Šafik, posljednji premijer koji je služio pod svrgnutim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Šafik je od Morsija izgubio predsjedničke izbore.

Šafikov je odvjetnik izjavio da on nije pobjegao iz zemlje, već da s kćerima obavlja Umrah, hodočašće u Meku , te da planira osnovati novu političku stranku po povratku u domovinu. Protiv Šafika je još u travnju podneseno nekoliko prijava za korupciju, no nisu podignute optužnice pa se protiv njega trenutno ne vode nikakvi pravni postupci.

Inače, kao kandidat Muslimanskog bratstva, Morsi se protivio izboru žena na političke funkcije prije nego što je izabran, ali je najavio da će se kao predsjednik zalagati za prava žena.

- Uloga žena u egipatskom društvu je jasna. Žene imaju ista prava kao muškarci. Među građanima Egipta ne smije biti nikakvih razlika, osim onih koje se temelje na Ustavu i zakonu, rekao je Morsi.

Nakon što je u ponedjeljak uselio u svoj novi ured, Morsi je također najavio da Egipat „nipošto neće biti islamska republika“, već da će uvažavati prava svih manjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:49