SKRIVENA OD JAVNOSTI

PUTIN ČUVA SVOJE NAJVEĆE BLAGO Ruski magazin pred gašenjem nakon što je otkrio nove detalje o Putinovoj starijoj kćeri Mariji

Russian President Vladimir Putin chairs a government meeting to decide on a package of anti-crisis measures at the Kremlin in Moscow, Russia, January 27, 2016. REUTERS/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.
 SPUTNIK/Reuters

Ruski New Times magazin zaradio je žuti karton te su ga napali hakeri na dan kada je objavio istragu o kćeri predsjednika Vladimira Putina.

Državna agencija za komunikacije izrekla je u ponedjeljak upozorenje i kaznu magazinu, koji je osnovan davne 1943. godine i kritiziran od strane Kremlja proteklih godina, zbog članka iz siječnja koji spominje ukrajinsku ultranacionalističku grupu Right Sector bez da su napomenuli da je ona zabranjena u Rusiji, javlja RBC. Ako dobije dva ovakva upozorenja u 12 mjeseci, magazinu prijeti gašenje.

No neobično je to što je kazna protiv New Timesa došla točno na dan kada su novine objavile novu informaciju o Putinovoj starijoj kćeri, Mariji.

Nakon što je portal New Timesa srušen u ponedjeljak na nekoliko sati, urednica Jevgenija Albats kazala je za RBC da vjeruje kako je upravo taj članak bio razlog sabotiranju.

Naime, već dugo se sumnja da iza cyber napada na političke protivnike i kritički nastrojene portale stoji Kremlj.

Albats je kazala kako je New Times zadnji put bio napadnut nakon intervjua s Putinovim neprijateljem Mikhailom Khodorkovskim 2013.

Pisati i pričati o Putinovom privatnom životu dugo je bila tabu tema u Rusiji, no mediji su u zadnje vrijeme počeli otkrivati veo tajne i pisati kako dvije Putinove kćeri i njihovi partneri uživaju ubrzan uspjeh u politici i poslovnom svijetu zajedno s drugom djecom ruske elite.

Prošle godine otkriveno je kako Putinova mlađa kći Katarina Tikhonova, koja je diplomirala je orijentalistiku nakon čega je nastavila karijeru na fakultetu, posjeduje dionice u vrijednosti 1,3 milijardi funti zajedno sa svojim partnerom Kirilom Shamalovim.

New Times je pak saznao da Putinova starija kći, Maria (30), živi strogo čuvanoj zgradi u blizini američke ambasade u Moskvi te da se nakon završenog medicinskog fakulteta nastavila obrazovati pri Endokrinološkom istraživačkom centru ministarstva zdravlja.

Njezin mentor, Ivan Dedov, dobio je od Putina medalju časti što je objavljeno u New Timesu u ponedjeljak, a njegov sin je nedavno postao ruski predstavnik na Europskom sudu za ljudska prava.

Maria je danas udana za nizozemskog biznismena Jorrita Faassena i nosi njegovo prezime, piše magazin.

Početkom 2007. Faassen je postao direktor razvoja u ruskom naftnom divu Gazpromu, a kasnije je napustio firmu i počeo se baviti konzaltingom.

Putina su prošlog mjeseca američki dužnosnici optužili za korupciju, što je izazvalo oštar odgovor od Kremlja i zaprijetilo narušavanjem odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:21