BIJESAN NA AFRIKANCE

Putin donio jako važnu odluku, ovo su njegovi razlozi, a posebno je znakovito ponašanje Erdogana...

Nije isključeno da je kremaljski car odluku donio jer se razljutio na afričke lidere

Vladimir Putin

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia/Ramil Sitdikov/sputnik/profimedia

Kako se očekivalo, Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja je u ponedjeljak ujutro potvrdio da Rusija istupa iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita čime on više nije na snazi. Cijene žita su na referentnom tržištu u Chicagu odmah porasle 3,5%.

Očekivano, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu ocijenio da nije ostvarena glavna svrha ugovora. "Vladimir Putin je istaknuo da obveze utvrđene u memorandumu Rusija-UN o uklanjanju zapreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva još nisu ispunjene", istaknuo je tada Kremlj. "Glavna svrha ugovora, isporuka žitarica zemljama koje ih trebaju, napose na afričkom kontinentu, nije ostvarena".

Peskov je dodao da će se Moskva trenutno vratiti provedbi ugovora čim se zajamči ispunjenje dijelova sporazuma koji se odnose na Rusiju. Dodajući da odluka nije posljedica ukrajinskog napada na Kerčki most.

Ugovor je potpisan u srpnju 2022. u Istanbulu i dosad je dvaput produljivan. Omogućio je da se iz ukrajinskih luka izveze gotovo 33 milijuna tona žita.

Rusija je pristala na sporazum kako bi sa sebe mogla odbaciti odgovornost zbog rasta cijena žita u zemljama globalnog juga koje ne osuđuju javno agresiju Ukrajine. Nadala se, također, da će tako ostvariti kanal kojim će moći vratiti barem Poljoprivrednu banku u SWIFT, globalnu financijsku mrežu kojom se banke koriste za svakodnevne platne transakcije.

Rusija je nezadovoljna izostankom ustupka kad je riječ o Poljoprivrednoj banci zaključivši istodobno da može odgovornost zbog rasta cijene žita prebaciti na Ukrajinu i EU koji su odbili ispuniti svoj dio dogovora. Putin je ponovio bugaršticu iz svakog dosadašnjeg pregovora o produljenju ugovora kako "žito ne ide onome tko ga najviše treba".

image

Crveni trg u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

Nije isključeno da je kremaljski car odluku donio jer se razljutio na afričke lidere koji su ga u lipnju posjetili kako bi mu predstavili mirovni plan kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini naglašavajući potrebu da se rat završi ne onako bi to Putin želio. Republika Južna Afrika je u kolovozu domaćin summita skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) na koji Putin želi doći.

Cyril Ramaphosa, predsjednik Republike Južne Afrike, nastoji ga odgovoriti jer je njegova zemlja članica Međunarodnog kaznenog suda pa bi bio obavezan uhititi ruskog predsjednika po dolasku.

The Wall Street Journal podsjeća da je Rusija zauzela borbeni stav u UN-u zalažući se za uklanjanje mirovne misije iz Malija (kako bi Wagner mogao mirnije raditi) i blokirala je ključnu liniju opskrbe pomoći UN-a Siriji: "Želimo učiniti sve što možemo za 4,1 milijun Sirijaca kojima očajnički treba pomoć", rekla je britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward koja u srpnju predsjeda Vijećem osuđujući korištenje humanitarne pomoći "kao sredstva obračuna". Može se iz toga zaključiti da Rusija nastoji pritiskom na najranjivije graditi pregovaračku poziciju te natjerati Zapad na ustupke.

Konačno, treba uzeti u obzir još jedan kamenčić u mozaiku. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je još u petak govorio kako se "on i Putin" slažu oko produljena sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora. Kremaljski car je nezadovoljan jer je sultan na summitu NATO najavio uklanjanje blokade članstvu Švedske u Savezu, susreo se prije summita s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji će dobiti tvornicu besposadnih letjelica barjaktar i općenito se okrenuo Zapadu.

Čekamo njihov najavljeni sastanak u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:54