KONAČNI OBRAČUN

Putin krenuo u razaranje jedne od najtajanstvenijih i najsloženijih struktura na svijetu, koju je izgradio Prigožin!

‘Razbili su ulazna vrata i upali unutra. Izgledalo je kao da upadaju u bordel, a ne na radna mjesta domoljuba...‘

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

 Sergei Ilnitsky/afp/profimedia/

Dok su Wagnerovi plaćenici naoružani do zuba marširali prema Moskvi, pripadnici ruskih sigurnosnih službi upali su u jedan od stožera Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu.

Maskirani muškarci zaplijenili su računala i dokumente grupe Patriot, medijskog holdinga u središtu Prigožinova informacijskog carstva koji je godinama kod kuće hvalio svoga gazdu, a u drugim zemljama sijao kaos i miješao se u izbore.

‘Razbili su ulazna vrata i upali unutra. Izgledalo je kao da upadaju u bordel, a ne na radna mjesta domoljubnih novinara‘, rekao je jedan djelatnik portala Ria Fan, glavnog internetskog izdanja grupe Patriot, koji je bio prisutan tijekom pretresa.

Pretres se dogodio 24. lipnja, a nekoliko članova Patriota opisalo je za Guardian kako je to izgledalo. Taj je događaj ujedno bio i početak nastojanja Kremlja da sruši Prigožinovo ogromno poslovno carstvo, nakon pobune koja je bila najveći potres za Putinovu, 23 godine dugu, vladavinu.

Razbijanje Prigožinova medijskog carstva

Prigožin je u 30 godina izgradio jednu od najtajanstvenijih i najsloženijih korporativnih struktura na svijetu koja se protezala i mnogo dalje od njegovih plaćeničkih aktivnosti i uključivala razne medijske tvrtke, zatim one u logistici, rudarstvu, filmu, pa čak i u ugostiteljstvu - što mu je i priskrbilo nadimak ‘Putinovog kuhara‘.

Ali nakon što je Putin optužio gospodara rata za izdaju, Moskva je počela razbijati Prigožinovo poslovno carstvo kojemu je godinama dopuštala da napreduje i razvija se.

Prošli tjedan Putin je nagovijestio da će se istražiti Prigožinove financije. Otvoreno je rekao da je, uz grupu Wagner, Prigožinova ugostiteljska tvrtka Concord između svibnja 2022. i svibnja 2023. primila gotovo dvije milijarde dolara u vojnim ugovorima.

‘Nadam se da nitko nije ništa ukrao ili da nije ukrao mnogo, ali riješit ćemo to‘, dodao je Putin.

Kremlj je poznat po tome da zatvara neposlušne medijske kuće, pa se čini da je i sada prvo ciljao na Prigožinove komunikacijske kanale.

image

Vladimir Putin

Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia/Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

U petak je državna agencija za nadzor informacija, Roskomnadzor, blokirala većinu medija povezanih s Prigožinom, a ubrzo nakon toga direktor Patriota je najavio da će se sve medijske operacije odmah obustaviti.

‘30. lipnja svi smo dobili otkaz, glavni urednik je svima napisao da je Ria Fan zatvoren‘, rekao je Andrej Karpov, producent na Ria Fan-u.

‘Moji kolege su jako ljuti jer su odjednom ostali bez posla i ne znaju što da rade‘, dodao je Karpov

Patriot je vodio izrazito nacionalističku, prokremaljsku uređivačku politiku i izvještavao pozitivno o Prigožinu i njegovoj grupi Wagner. Grupu Patriot je Prigožin također koristio za napade na svoje dugogodišnje protivnike, uključujući šefa obrane Sergeja Šojgua i guvernera Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.

Trolovi se okrenuli protiv svoga gospodara

Postoje naznake da su vlasti također počele preuzimati Prigožinovu najzloglasniju internetsku tvrtku, Agenciju za istraživanje interneta (IRA), tvornicu trolova labavo povezanu s grupom Patriot koja je najpoznatija po miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Čini se da su se neki od IRA-inih trolova, pod kontrolom slabo plaćenih zaposlenika koji siju bijes i nepovjerenje pisanjem agresivnih komentara ispod vijesti i objava na društvenim mrežama, okrenuli protiv svog tvorca.

‘Prigožinova klopka‘, grupa koja prati internetske trolove povezane s Prigožinom, rekla je da su tisuće računa na VK-u, ruskoj društvenoj mreži, preplavile tu platformu negativnim komentarima o ‘izdajici Prigožinu‘ nakon što su ga prethodno mjesec dana hvalili.

‘Prigožin je prije svibnja kontrolirao oko 15.000 računa na VK-u koji su ga hvalili, ali većina njih sada ga ocrnjuje‘, rekao je predstavnik grupe za praćenje. ‘Jasno je da je vlada preuzela kontrolu nad njima.‘

Darren Linvill, izvanredni profesor komunikacija na Sveučilištu Clemson koji je proučavao Prigožinovu IRA-u od 2018., rekao je da je na Twitteru identificirao više od 180 trolova povezanih s IRA-om koji su kritizirali Prigožina nakon njegove pobune.

‘Kad je pobuna izbila, razina aktivnosti ovih trolova je porasla i vidjeli smo žestoke napade na Prigožina‘, rekao je Linvill.

Prema njegovim riječima, iz ovoga je vidljivo da je Kremlj stekao kontrolu nad barem nekim od Prigožinovih bivših farmi trolova.

‘Prigožin je živio od trolova, a sada će mu oni doći glave‘, dodao je Linvill.

Korisne operacije u Africi

Analitičari također kažu da su neke od Prigožinovih međunarodnih operacija u Africi previše korisne za Moskvu da bi bile ukinute, pa Kremlj vjerojatno želi preuzeti kontrolu nad Prigožinovim unosnim rudarskim ugovorima u Srednjoafričkoj Republici.

Prošli tjedan, Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, požurio je uvjeriti saveznike u Africi da tisuće boraca Wagnerove skupine raspoređenih na kontinentu neće biti povučene.

Prigožinu je sreća također okrenula leđa i kod kuće.

Nekoliko dana nakon neuspjele pobune, tvrtke povezane s Prigožinom počele su gubiti ugovore za školske obroke, izvijestilo je nekoliko neovisnih ruskih medija.

Dosad su Prigožinove tvrtke vodile opskrbu hranom i drugim namirnicama goleme mreže vojnih gradova u Rusiji, kao i opskrbu ruskih vojnih baza u Armeniji i Kirgistanu.

image

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp

‘Jedan od najvećih izazova za ruske vlasti bit će preuzeti Prigožinove opskrbne lance bez ometanja rada vojnih baza‘, rekao je Denis Korotkov, stručnjak za grupu Wagner.

I dok se njegovo carstvo raspada, ostaje misterija gdje se Prigožin nalazi.

Navodno je u Bjelorusiji prema dogovoru s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, iako nema fotografija koje bi potvrdile da se on doista tamo i nalazi, iako je njegov zrakoplov nekoliko puta letio iz Bjelorusije za Moskvu i Sankt Peterburg i natrag.

Većina stvari koja podsjeća na Prigožina do vikenda je izbrisana iz njegovog rodnog grada Sankt Peterburga.

Veliki znak Wagner uklonjen je sa sjedišta tvrtke u subotu dok su čistači strugali logo grupe s velikih stakala.

Prigožin se u ponedjeljak ponovno oglasio na Telegramu, po drugi put od neuspjele pobune, a zvučao je neuobičajeno potišteno dok je zahvaljivao svojim pristalicama u Rusiji.

‘Danas trebamo vašu podršku više nego ikad‘, rekao je Prigožin, obećavajući ‘u bliskoj budućnosti‘ nove pobjede na frontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:33