PRAVA GLAVOBOLJA

Zloglasni vojnici bez ikakve kontrole rasuti su po cijelom svijetu: ‘Dva su rješenja, a nijedno dobro‘

Propali Prigožinov puč pokazao je koliko je savez Wagnera i Kremlja disfunkcionalan

Wagner u Rostovu

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

- Plaćenička vojska Wagner godinama je potiho diljem svijeta zastupala interese ruske države. Wagner je Kremlju pomagao da dođe do prirodnih resursa te projicira moć u propalim državama i zonama konflikta. Istovremeno, omogućavao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da distancira od njegovih okrutnih taktika i nepoželjnih prijatelja - ustvrdio je u kolumni za The New York Times Colin P. Clarke, direktor za istraživanja u Centru Soufan, nezavisnoj neprofitnoj organizaciji koja istražuje i analizira vanjsku politiku.

Clarke navodi da je Wagner u Siriji i Libiji podupirao autoritarne vođe i diktatore poput Bašara al-Asada i Kalife Haftara te da su u zamjenu za tu podršku dobivali novac od prodaje nafte i plina. Wagner je vlade u Madagaskaru i Sudanu učio kako gušiti prosvjede i pokretao dezinformacijske kampanje. Prigožinovi su plaćenici u Maliju i Srednjoafričkoj Republici štitili hunte, koje su im to plaćale zlatom, dijamantima i drvom.

- Međutim, propali puč šefa Wagnera Jevgenija Prigožina pokazao je koliko je taj savez disfunkcionalan te mnoge naveo da se zapitaju kako će u budućnosti izgledati ruski globalni utjecaj. Kremlj je nakon toga pokušao rusku državu staviti u poziciju da može nastaviti financirati Wagner te da Putinu pokaže da je njegovo mišljenje da je Prigožinova vojska bila autonomni entitet u startu bilo krivo. Ruski je predsjednik nekoliko dana nakon Wagnerovog marša na Moskvu ustvrdio da ga u potpunosti financira ruska država - konstatirao je Clarke.

Sad kad je Prigožin navodno u egzilu u Bjelorusiji, Putin mora pronaći način da riješi pitanje tisuća Wagnerovaca koji su razasuti po svijetu. Clarke smatra da nije izgledno da će ijedno biti dobro za Rusiju.

Ruski je predsjednik početkom prošlog tjedna Wagnerovcima koji nisu sudjelovali u puču rekao da mogu potpisati ugovor s Ministarstvo obrane Ruske Federacije. Međutim, Prigožin se pobunio upravo zbog upute da njegovi borci potpišu ugovor s Ministarstvom i nije izgledno da će se Wagnerovci najednom predomisliti i pohrliti da ih potpišu, smatra Clarke. Čak i ako se određeni kontingent Prigožinovih plaćenika odluči pridružiti ruskoj vojsci, pitanje je kako ih u nju integrirati. Wagnerovci su na glasu kao brutalni borci koji su mnogo puta optuženi za mučenja, otmice i egzekucije.

- Putin bi mogao Wagneru dopustiti da nastavi djelovati u inozemstvu te Prigožina naprosto zamijeniti prikladnijim šefom. Wagnerov u Africi operira na velikom teritoriju. Kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upitan hoće li Prigožinov ustanak omesti Wagnerove operacije u Africi, Lavrov je rekao da će ruski "instruktori" nastaviti djelovati u Maliju i Srednjoafričkoj Republici. Rusije je u međuvremenu u države u kojima je Wagner prisutan poslala dužnosnike kako bi tamošnje vlasti i interesne skupine uvjerili da još uvijek mogu računati na rusku pomoć - ustvrdio je Clarke.

Ovisno o tome koliko se Wagner i Ministarstvo obrane Rusije podnose ili ne podnose, takvo bi rješenje moglo biti dodatni izvor napetosti. Ako Wagnerovci ostanu lojalni Prigožinu, neće prihvatiti novog šefa s kremaljskim pečatom. Clarke drži da se Wagnerovci dive Prigožinu te da bi mogli odbaciti novo vodstvo i organizaciju rada.

Konačno, Clarke drži da bi Rusija mogla raspustiti Wagner i njegove borce pridružiti drugim plaćeničkim vojskama. Patriot, privatna vojna grupacija koja se povezuje s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom, velik je konkurent Wagneru te trenutno djeluje u Burundiju, Srednjoafričkoj Republici, Gabonu, Siriji i Jemenu. Ruski nacionalist Igor Mangušev osnovao je svojevremeno vlastitu plaćeničku vojsku pod imenom Korporacija E.N.O.T., međutim ona nije toliko utjecajna kao Wagner, a to se vjerojatno neće promijeniti jer je Mangušev početkom veljače umro nakon što je u Ukrajini ustrijeljen u glavu. Energetski gigant Gazprom također ima svojih privatnu vojsku, međutim ona je fokusirana na zaštitu Gazpromove infrastrukture.

- Nijedna od tih organizacija među ruskim nacionalistima i običnim pukom koji podržava rat u Ukrajini ne uživa reputaciju koju uživa Wagner, a nemaju ni portfelje koji bi ih učinili nezamjenjivima za Kremlj - konstatirao je Clarke.

Promatrači Kremlja nestrpljivo čekaju da se Putin uhvati u koštac s ovim problemom. Unazad nekoliko dana, rusko je vodstvo poslalo nekoliko kontradiktornih poruka. Ruska je vlada liderima u Africi i na Bliskom istoku rekla da će Moskva upravljati Wagnerovom infrastrukturom, što nije u skladu s nedavnim potezima Kremlja koji upućuju na to da se krenulo s raspuštanjem Prigožinove vojske.

- Putin, koji je naporno radio da se prikaže kao veliki strateg, evidentno nema rješenje za ovaj problem. Umjesto toga, ruski predsjednik djeluje ranjivo, i kod kuće i vani. Gotovo je sigurno da će dobrano namučiti da ukroti zvijer koju je stvorio - zaključio je Clarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:48