NISU PREDVIDJELI

REAKCIJE NA ŠOKANTNU PRESUDU Znanstvenici u Italiji se bune: Zašto su nam sudili za potres?

 AP

Indignacija s okusom ucjene - to je reakcija talijanskih znanstvenika nakon nepravomoćne prvostupanjske presude kojom su u ponedjeljak na 6 godina zatvora osuđeni oni članovi državnog Povjerenstva za velike rizike koji su, po ocjeni sudaca, iznijeli “neprecizne i nepotpune podatke”, navevši stanovnike L’Aquile i državne organe da podcijene opasnost od potresa.

Da podsjetimo: dok je trajala serija slabijih potresa u Abruzzu, Civilna zaštita je 31. 3. 2009. sazvala Povjerenstvo za velike rizike. Nakon 45-minutne rasprave ono je zaključilo da je “snažan potres moguć, ali nije vjerojatan”. Pet dana kasnije potres magnitude 6,3 stupnjeva Richterovih razorio je abruzzeški glavni grad L’Aquilu i izazvao pogibiju 309 osoba.

Ne može raditi

Državni tužilac je zahtijevao po 4 godine zatvora za tadašnjeg predsjednika Povjerenstva, znamenitoga vulkanologa Franca Barberija, te za prominentne seizmologe odnosno geofizičke stručnjake Bernarda De Bernardinisa, Enza Boschija, Maura Dolcea, Giulija Selvaggija, Gian Michelea Calvija, odnosno Claudija Evu. Sudac ih je osudio na 6 godina i na plaćanje 7,8 milijuna eura odštete .

Ostavke su smjesta podnijeli svi sadašnji članovi Predsjedništva Povjerenstva jer ono - tvrdi posljednji predsjednik Luciano Maiani - “nije više kadro raditi smireno i nuditi mišljenja visoke znanstvene savjetodavnosti (sic!) Državi u tako složenim uvjetima”. Prevedeno na svakodnevni jezik to znači da su znanstvenici - svi od reda državni dužnosnici na institutima i sveučilištima - neuljudno poručili državi koja ih plaća: nećemo iznositi mišljenja ako moramo odgovarati za posljedice.

Zastrašujuća presuda

Presuda možda i jest pretjerana, ako je vjerovati drugim znanstvenicima ne samo u Italiji, nego od Amerike do Japana - ali je ovakav bezobrazan stav znanstvenika uvrijeđenih ako odgovaraju za istinitost svojih predviđanja, skupo plaćenih (i u honorarima i u šteti), barem donekle opravdava.

S osuđenim znanstvenicima solidarizira se l’American Geophysical Union tvrdeći da presuda zastrašuje znanstvenike i suzuje područje istraživanja, te je uspoređuju s presudom Galileiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:42