UBOJSTVO IZ NEHAJA

Znanstvenici i vladin dužnosnik osuđeni na 6 godina zatvora jer nisu predvidjeli potres u L'Aquili!

 AP

L'AQUILA - Talijanski sud osudio je danas šest znanstvenika i jedanog bivšeg vladinog dužnosnika na šest godina zatvora zbog ubojstva iz nehaja jer su podcijenili opasnost od smrtonosnog potresa u gradiću L'Aquili 2009. u kojem je poginulo više od 300 ljudi, javlja BBC.

Osuđeni su predsjednik državne komisije za procjenu opasnosti Franco Barberi, zatim članovi Bernardo de Bernardinis iz Civilne zaštite, predsjednik Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije Enzo Boschi, direktor Nacionalnog centra za potrese Giulio Selvaggi, direktor odjela Civilne zaštite (Eucentre) Gian Michele Calvi, profesor fizike na sveučilištu u Genovi Claudio Eva i direktor odjela za opasnost od potresa Civilne zaštite Mauro Dolce.

Obrana je zatražila oslobađajuću presudu te je tvrdila kako nije bilo moguće predvidjeti da će potres biti tako razoran. Više od 5.000 članova znanstvene zajednice poslalo je otvoreno pismo predsjedniku Talijanske Republike Giorgiju Napolitanu u kojem tvrde da je nemoguće predvidjeti potres.

Optužba je pak tvrdila kako su seizmolozi svoju procjenu iznijeli bez dublje analize. Neutemeljene informacije stručnjaka navele su žrtve da ostanu u svojim domovima, a da su samo naveli mogućnost snažnijeg potresa, vjerojatno bi mnogi bili oprezniji i preživjeli katastrofu.

Podsjetimo, potres 6. travnja 2009. usmrtio je više od 300 ljudi, uništio povijesni srednjovjekovni grad, deseci tisuća ljudi još su bez krova nad glavom, a trauma Italije je golema zbog polemika oko propusta u osiguranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:36