PREMIUM GASTARBAJTERI

SAMO ZA BOGATE Ako imate 23 milijuna kuna, odmah možete dobiti britansku useljeničku vizu

Tunisians would-be immigrant are helped as they arrives in Lampedusa on March 26, 2011. The Italian government says more than 15,000 migrants have arrived on the Italian island from Tunisia since the ouster of president Zine El Abidine Ben Ali in mid-January, including around 13,500 in the last 20 days alone. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

LONDON - Iako Velika Britanija na svaki način želi spriječiti Rumunje, Bugare i druge građane siromašnijih članica EU da koriste njihove socijalne naknade, ipak bi htjela zaraditi na bogatašima iz istočnoeuropskih, ali i drugih zemalja. Tako su vladini savjetnici za useljeničku politiku predložili da se svake godine organizira aukcija 100 'premium' viza s početnom cijenom od 2,5 milijuna funti (nešto manje od 23 milijuna kuna).

Velika Britanija i sada ima poseban tretman za bogataše: oni koji ulože između milijun i 10 milijuna funti u britanske državne obveznice dobiju mogućnost brzog naseljavanja u Velikoj Britaniji. Međutim, grupa ekonomista kritizirala je taj sustav jer time Velika Briatnija, po njima, zapravo ništa ne dobiva – kupce za obveznice ionako bi našli drugdje, a ovako još tim bogatim imigrantima omogućuju dodatnu zaradu od prinosa.

Umjesto toga predlažu aukcijski proces u kojem bi se svi zainteresirani bogataši morali obvezati na to ulože obaveznih dva milijuna funti u obveznice, ali i da 'doniraju' najmanje pola milijuna funti u dobrotvorni fond iz kojeg bi se financirali razni projekti.

Sadašnje investicijske vize vrlo su popularne među kineskim, ruskim i američkim državljanima od kojih godišnje dobiju oko 600 zahtjeva za ovakvom vizom. Bliskoistočni ulagači iz Egipta i Libije također su dosta koristili ovaj program od kada se razbuktalo Arapsko proljeće kako bi sklonili i svoje obitelji i svoj kapital.

Odvjetnici koji se bave useljeničkim pravom ovaj su prijedlog osudili jer bi stvorio 'eBay kulturu naseljavanja', no predlagatelji imaju svoje argumente.

- Neki smatraju da je grozno prodavati vize. Pa to je bolje nego da ih poklanjamo, kao što sada radimo. Trenutačno Britanci vrlo malo dobiju od ovoga, a ulagači dobiju jako puno – kaže Sir David Metcalf, predsjednik Savjetničkog povjerenstva za migracije.

Oni predlažu da oni bogataši koji budu uspješnu dobiju pravo na prebivalište u Velikoj britaniji na dvije godine, umjesto sadašnjih pet godina, a morali bi u zemlji provesti samo 90 umjesto kao sada 180 dana da ispune uvjet za ovaj program. Metcalf objašnjava da za razliku od Malte, koja zapravo planira prodavati državljanstvo za 650 tisuća eura, Velika Britanija ne bi kupcima automatski omogućila i da dođu do britanskog pasoša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:41