NEPOPRAVLJIVI NAIVAC

SELJAK IZ INDIJE NASJEO NA PREVARU Biciklom prevalio 1700 kilometara do BBC-ja po svoje milijune

Nezaposleni seljak iz Indije dobio je poruku da je osvojio milijune rupija u 'BBC lutriji' i da mora poslati svoje osobne podatke kako bi mogao primiti novac

Mnogi ljudi su dobivali poruke 'dobročinitelja' koji im nude prebacivanje golemih svota novca na njihove bankovne račune, kako najčešće započinju pokušaji cyber-prijevara. Često su to nepoznata imena, a ponekad se prevaranti služe imenima poznatih tvrtki kako bi zvučali vjerodostojnije.

Kada je Ratan Kumar Malbisoi, 41-godišnji nezaposleni seljak iz Indije dobio poruku da je osvojio milijune rupija u 'BBC lutriji' i da mora poslati svoje osobne podatke kako bi mogao primiti novac, nije prepoznao prevaru. Malbisoi se javio prevarantima i poslao im podatke o svojem bankovnom računu, te je nekoliko puta razgovarao s osobom koja mu se predstavila kao šef BBC-a.

'Govorio je izvrsno engleski i obećao mi je veliku svotu novca, ali sam prvo trebao poslati 12.000 rupija (oko tisuću kuna) kako bi mi mogli transferirati novac u indijsku banku", ispričao je Malbisoi, oženjeni otac troje djece. Kako nije imao novca, pregovori su propali. No, zadnji put kad se čuo s prevarantom, rekao mu je kako mu je umrla majka, a prevarant ga je pitao je li primio ček koji su mu poslali. Tada je Malbisoi odlučio zaputiti se iz svog sela u istočnoj provinciji Orissa ravno do sjedišta BBC-a u Delhiju i doznati nalazi li se tamo njegov ček. Nakon što je prevalio 1,700 kilometara, shvatio je da su ga prevarili.

No, i dalje nije siguran da je bio žrtva varalice: "Volio sam pričati s njim, bio je uvijek ugodan". Na koncu Malbisoi nije uopće cijeli slučaj prijavio policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:46